måndag 23 maj 2022

Apkoppor inte farliga för oss

UPPDATERAT

Att smittas av apkoppor är inte något för gemene man eller kvinna. Det krävs närkontakt av tredje graden helst dvs kramar och pussar eller närmare ändå och den kan jämföras med andra sjukdomar som överförs sexuellt. Smitthärdar har nu varit festivaler i Europa i Spanien och Belgien. Men för oss som inte tänker vara halvnakna på sådana festivaler är det ingen fara. 

För barn kan denna sjukdom vara farlig och en del barn finns nu på sjukhus runt om i världen. Regeringen har klassat apkoppor som en allmänfarlig sjukdom, men det är för att få stopp på den helt och hållet. Ett fall är känt i Sverige. Här kan ni läsa om denna sjukdom. 

13:59

En man har smittats i Danmark på en resa i Spanien. Som sagt inget att vara rädd för. Överföring av sjukdomen har skett genom sexuella kontakter mellan män. 

25.5.2022

Ett nytt fall i Västsverige rapporteras nu med apkoppor. Men som sagt det är inte farligt för de flesta av oss. 

24.7.2022

Nu är det ett internationellt nödläge enligt Världshälsoorganisationen. Så många som 77 lär ha blivit smittade i Sverige och fem lär ha dött i hela världen. Jösses! Samtliga smittade i Sverige är män.

PS. Det är alltid poppis att fortsätta skriva om det som tidigare varit aktuellt. Nu när pandemin är borta och kriget går sin gilla gång, så är det spännande med något nytt att skriva om. Massmedier vill gärna skrämmas för det gör att människor läser vad de skriver. Men som sagt denna sjuka är inte vanlig annat än i centrala Afrika och Västafrika, där det finns apor. DS.

Inte så rolig sjukdom, men den är sällsynt. Och har aldrig gett upphov till epidemier i världen annat än i Afrika. Den smittar från djur till människor därav namnet. Apor kan ha den. Men vid nära kontakt mellan människor är den smittsam också där. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar