onsdag 4 maj 2022

Två bröder ville i år till IS

UPPDATERAT

 IS finns kvar, men hur kan någon enda vilja åka för att förena sig med dem? Jo två bröder ville det Nagmi Barka och Ali Barka båda i 40-årsåldern, men tydligen alldeles outvecklade som människor. De greps i februari på Landvetters flygplats i Göteborg. De åtalas nu för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott. 

Bevisen för deras brott är chattloggar på internet med andra islamister. Deras grupp infiltrerades och på så vis fick polisen kännedom om deras planer. Den yngre brodern Ali Barka misstänks ha stridit för en väpnad islamistisk organisation år 2013 i Syrien innan islamiska staten hade utropats. De båda var tidigare fotbollstränare för ungdomar i Göteborg.

De är födda i Sverige och svenska medborgare, men har haft drömmar om att kriga. De har en svensk mamma och en pappa som kom från Libyen. De säger att de ville flytta till Libyen för det finns så mycket synder här jämfört med muslimska länder. De båda har blivit intervjuade som goda föredömen, eftersom de betraktades som integrerade och hederliga medborgare i Göteborg, som hade klarat sig undan att bli kriminella. Men nu är de åtalade vid Göteborgs tingsrätt. 

25.5.2022

De båda bröderna dömdes nu till åtta månaders fängelse var. De nekar fortfarande. Det är första gången den här lagen från 2020 används. 


Här sitter de i väntan på flyget till Turkiet, innan de blev gripna av Säpo och Nationella Säkerhetsstyrkan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar