söndag 22 maj 2022

Tonårsflicka i Nacka misstänks mördad för heder

UPPDATERAT

En flicka i nedre tonåren hittades död i en villa i Skogalund i Nacka och det klassades först som självmord av polisen, men nu är tre familjemedlemmar anhållna för misstänkt mord. Familjen tros ha tagit livet av flickan på grund av heder. 

Hedersmord är särskilt allvarligt för dessa sker, för att någon inte vill anpassa sig till familjens tro på heder.  Den som mördas anses ha vanärat familjens, gruppens eller klanens heder. Enligt FN så anses antalet hedersmord i världen vara kring 5 000, så varje hedersmord som sker i det lilla landet Sverige är uppseendeväckande. Det är oftast kvinnor som mördas för att de har umgåtts med fel personer av motsatt kön eller klätt sig fel. 

Detta speglar synen på mäns äganderätt över kvinnor. Mord anses berättigat för att upprätta hedern. Kvinnan har dragit skam över familjen och kan således inte fortsätta leva. Här skrev jag om detta redan 2012 när en bror hade dödat sin syster i Blekinge. Här skrev jag förra året om en man som mördades i Sundbyberg för att hedern var hotad av honom. Här skrev jag om klanen Sahindal som är skyldig till flera mord i hederns namn. 

23.5.2022

Nu begärs de tre familjemedlemmarna häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Deras berättelser stämde inte överens, fast de påstod att hon hade begått självmord. Hon hade träffat kamrater efter skolan och det gick inte hem hos familjen. Hårt hållen uppenbarligen. Inte så ovanligt i Sverige med muslimer. Mamma, bror och en kusin begärs nu häktade. Det finns kring 240 000 i Sverige som är förtryckta genom krav på heder. Hemsk siffra. Det är främst barn och ungdomar. 

14:19

Flickan var 14 år och gick i sjunde klass i Myrsjöskolan i Nacka. För bedrövligt allt! Flickan kom hit 2019 från Etiopien. 

24.5.2022

De tre familjemedlemmarna är nu häktade alla tre för mord på sannolika skäl. 

3.6.2022

Men så hände något och alla tre medlemmarna av familjen är släppta i dag. Alla misstankar är släppta och fallet läggs ned. Så tragiskt! Var det vad en av dessa medlemmar menade när den sade att polisen inte skulle komma åt dem? Eller tog hon verkligen livet av sig?

Så här ser huset ut där flickan hittades svårt skadad, hon förklarades avliden på sjukhus. Det bodde tydligen många nytillkomna i huset, som var uthyrt i andra hand av ett äldre par. 

Fadime Sahindal mördades av sin far år 2002. Men hedersmorden fortsätter i Sverige. De går inte att stoppa eftersom synen på heder är en integrerad del av klaner och familjer, som invandrar till Sverige.

1 kommentar:

  1. https://www.svd.se/a/47a8JR/en-tragedi-gors-till-politiskt-content-av-partiledare
    PARTILEDARNA var väldigt snabba med att döma ...

    SvaraRadera