lördag 7 maj 2022

Integrationsdebatt i TV4: Märta Stenevi slåss för sitt liv

 Miljöpartiets Märta Stenevi ställdes mot Jimmie Åkesson (sd) i morgonens debatt om integration i Nyhetsmorgon. Det handlade om integrationen av invandrarna och Märta talade hela tiden om de stackars mammor som försöker uppfostra sina barn och ta dem genom skolan och få dem att arbeta. Men det misslyckas för barnen får aldrig några jobb. Var är männen? Så tänkte jag hela tiden. För de var alldeles frånvarande. Medan Jimmie menade att vi har tagit hit kring 700 000, som inte alls vill integreras i det svenska samhället utan istället har kommit hit av andra anledningar. 

Märta Stenevi slåss för sitt liv, för miljöpartiet kan åka ur riksdagen, och det märktes också. Hon är inte så bra på svenska språket hon heller, likt dem hon talar om. Och hon fick prata en massa, men klarade sig naturligtvis inte så bra mot Jimmie Åkesson. Inget av dessa partier tänker jag rösta på i höst den 11 september. Har inte bestämt mig för om det är lönt att rösta ens. Vi får se. Men om jag var tvungen att välja mellan dessa båda så är det självklart att jag skulle ta Åkesson. Han har en klarare bild av hur det ser ut i samhället. 

Häromdagen fick jag lite trädgårdsmöbler levererade till huset där jag bor. Det var två mörkhyade unga män som kom med dem. De förstod svenska och var trevliga. Fast de hade som alla andra problem att hitta, för min adress finns inte på gps. Men efter några samtal så gick det bra ändå. Det kändes lite som att Sverige har blivit en ny kolonialmakt och har importerat människor, för att de ska utföra tjänster och jobb åt oss. Det var lite Kenya eller Sri Lanka över de båda männen. Där har jag varit och där turister är välkomna för de är rika. Nu var jag den rika gamla människan, som hade gett dem jobb. Ungefär. Men den aspekten talas det aldrig om, för det är så fult med koloniala tankar. Och alla jobb är naturligtvis jämställda. Eller hur?

Vi befinner oss i det sista stadiet av denna import av människor. Innan vi måste ta en annan väg för att få behålla det land där vi befinner oss. Så ser jag på saken. Och det talades denna morgon också om det försvunna folkhemmet. Vilket folkhem undrade jag? För det bildsattes med fotografier från min barndom. Men jag upplevde aldrig att jag bodde i ett folkhem. Det var något som hade funnits tidigare. Så kändes det. Eller åtminstone drömmen om det. Så var det för mig på 50-talet. Det fattiga 50-talet, där vi bodde i förorten. Fast vi som familj hade en framtid och var på väg någonstans. Nu har vi hamnat i att det inte finns något svenskt alls och ingen kultur att förmedla som är svensk. Så sades det denna morgon. Ja, det beror väl på vem man pratar med. Sverige består av många delar och har alltid gjort det med många olika sedvänjor. Dock har vi aldrig haft kring en miljon muslimer, som vi har nu i landet. 


De här båda diskuterade i morse i direktsändningen i TV4. Märta Stenevi kom med tillmälen som larvig, blåbrun och annat, vilket Jimmie Åkesson till sist protesterade emot. Han ville inte få adjektiv klistrade på sin person. Hon är inte så bra på att prata utan hade massor med känslomässiga sätt att närma sig det hon ville säga. Och inga fakta, utan hon hade träffat människor, vilka var kvinnor med barn. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar