tisdag 24 maj 2022

Guldbaggebelönad dokumentär dolde kriminella som stal barn och erbjöd dem till IS

UPPDATERAT

 När man inte tror att det kan bli värre så visar det sig att den i år Guldbaggebelönade dokumentären Sabaya, som skildrar kvinnor och barn i fånglägret al Hol och hur de "befrias av hjältar" är en falsk dokumentär. I själva verket själva var dessa "hjältar" kriminella som förde kvinnorna till en värre tillvaro än i fånglägret. Mammorna togs ifrån sina barn och barnen erbjöds till IS för pengar. Och detta har aningslösa svenskar belönat med en Guldbagge. Det avslöjar tidskriften Kvartal. 

Personligen hoppas jag att detta är det sista vi får veta om den svenska aningslösheten. Men troligen inte. Att buga och bocka för särskilt utifrån kommande regissörer, som skildrar hur kvinnor och barn "befrias" kommer säkerligen att belönas i framtiden också. För där finns alla rätt i dokumentären Sabaya: en underbar regissör från Irak ursprungligen, som skildrar hur män sätter sin egen säkerhet på spel för att hjälpa kvinnor och barn. Regissören har dessutom fått veta att en av filmens huvudpersoner behandlade kvinnorna värre än vad IS gjorde, men struntat i detta. 

När man har ett narrativ, så gäller det att följa detta och inte låta ovidkommande fakta störa. Även om berättelsen då blir mer lik en saga än en dokumentär. Detta sätt att se världen är för att själv få belöningar och följa den trend som just då råder. Att ljuga är helt okej och låtsas att någon annan verklighet inte finns. Så gjorde regissören Hogir Hiori, som föddes i Kurdistan och som kom som flykting till Sverige 1999 från Irak. När ska kultureliten sluta att buga och bocka för sådana regissörer?

25.5.2022

I dag skriver Kvartal om alla fejkade scener i dokumentären. Leila som befrias ur lägret i filmen spelas av en annan kvinna och hennes fritagning är fejk. De har också fått olika händelser i verkligheten att utspela sig samtidigt för att förstärka narrativet. Till slut blir det mer en spelfilm än en dokumentär just för att regissören inte har några skrupler när det gäller sättet att berätta. Han borde inte ha fått någon Guldbagge. 

Den här falska prisbelönade dokumentären finns att se på SVT play här. Kvinnor i al Hol-lägret varifrån kvinnor "befriades av hjältar", men deras barn togs ifrån dem av befriarna och barnen placerades på barnhem. IS erbjöds att köpa dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar