onsdag 25 maj 2022

Tjugonio personer skjutna till döds i år

UPPDATERAT

Det blir förmodligen rekord i döda genom skjutningar i år i Sverige. Så länge det finns drygt 8 000 kriminella i gäng, så finns ungdomar i tonåren som vill skjuta för att döda.  Det blev sammanlagt 46 personer som sköts ihjäl år 2021. Snart är det uppe i den siffran igen. 

Tre sköts och mördades på fyra dagar i Örebro, Eskilstuna och Kalmar nu senast. Det är förskräckande siffror. Det blir någon form av smittoeffekt, säger en polis. En skjutning får följdverkningar och generar fler skjutningar. Men på Brottsförebyggande rådet går morden ned. Det blev 113 förra året och skjutningarna enligt dem låg på 43 mördade. Och alla skjutna var män. Men två kvinnor sköts också enligt Brå. Summa 45 skjutna och mördade då. Tänk att det är så roligt att skjuta varandra. Beror säkerligen av att de inte får några straff. Inga att tala om i varje fall. Ganska lätt att klara sig undan också. 

Betalningen är också god nämligen mellan 100 000 kronor och en miljon beroende på beställare och vem som ska mördas. Det är billigare att anlita en ung person utan erfarenhet som mördare. Det förekommer också att unga personer åtar sig mördandet för att stiga i graderna i den kriminella gruppen. Mordet kan saluföras som ett paket med flyktbil, gömställe och vapen omhändertagna. Plus att det finns en "goare" som åtar sig att lura den som ska mördas till platsen. Det sägs att 15 procent av ungdomarna är under 18 år i gängen. 

Den 21 oktober 2021 sköts den kände rappartisten Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal. Här skrev jag om detta. 

26.5.2022

Här beskrevs ett mord, som jag trodde ägde rum i Ukraina för där skjuts ju människor på gatan. Tills jag såg de svenska polisbilarna på bilden. Det här är mordet i Eskilstuna häromdagen den 23 maj. När mannen ramlar skjuts han till döds. Framför många vittnen. 

30.5.2022

Två män sköts till döds på en skolgård i Örebro i går kväll, så nu är offren 31 i år bara för skjutningar. Mördandet tar aldrig slut. De båda var i 20-årsåldern. Det finns gott om minderåriga som kan anlitas för skjutningar.  Kring 1 200 är minderåriga av de drygt 8 000 som är gängkriminella i landet. 


I idylliska Kalmar sköts en person till döds, en man i 20-årsåldern. Den skedde söndagen den 22 maj. Den 23 maj sköts en man till döds i Eskilstuna och den 20 maj sköts en man till döds i en bil i Örebro. 
 

1 kommentar:

  1. Men man kan ju jämföra med den alldeles just inträffade skolskjuningen i Texas
    där man kom upp i nästan samma siffror och där skytten var en ensam ung man ...

    SvaraRadera