tisdag 14 juni 2022

Jan Guillou fick en ny höft i Norge

Jan Guillou snubblade när han bar på en ölflaska och försökte rädda flaskan. Han ramlade och bröt lårbenet. Då fick han en ny höft i Norge, där han befann sig och forslades sedan hem igen till Östermalm genom flyg och per rullstol samt sedan till lantstället utanför Östhammar. Han har rätt ont, men vill inte avstå vinet till maten. Omkring 18 000 bryter lårbenshalsen i Sverige varje år.  Den största orsaken är minskad benmängd i skelettet vilket kan ge skörhet. 

Stillasittande är en stor orsak så att fortsätta skriva, som Jan Guillou nu gör, och sitta stilla är inte bra. Men minst sex veckor lär det ta innan han kan gå igen. Så stillasittandet är väl nödvändigt. En släkting till mig kom inte tillbaka efter ett sådant brott utan dog ett halvår senare. Men han var äldre än Jan Guillou, som har fyllt 78 år. Omkring 20 procent av de som har råkat ut för detta dör inom ett år. Ärftlighet är en viktig faktor för benskörhet. Kalcium och D-vitamin är viktigt att inta vid benskörhet och det finns också olika mediciner. 

Alkohol i stor mängd är inte heller bra för skelettet, men det hjälper att hålla upp, så det kanske är bra för Jan Guillou att göra. Och inte som han beskriver att han vill dricka vin till maten varje dag. Och då inte ta smärtstillande. Bara åtta veckors avstående från alkohol kan göra livet bättre för alkoholister. Viktigt är att dricka mjölk inta filmjölk eller ost, som innehåller kalcium. Rökning är heller inte bra, men Jan Guillou röker inte, utan snusar. 

God bättring önskar vi Jan Guillou och ta det nu lugnt och försiktigt. Ramla inte igen!

PS. Ifall kroppen kremeras efter döden så tas metaller bort från askan. DS.


Så här ser ersättningen ut när lårbenet har gått av. Det är av en metall, som inte är cancerframkallande utan hjälper kroppen så att personen i bästa fall kan gå igen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar