lördag 18 juni 2022

Ryssland mot Västvärlden

Visst är det fascinerande att det pågår en utfrågning i USA om den stora kalabalik, som utbröt när förra valresultatet i USA inte passade ex-president Trump, samtidigt som Putin säger att nu är "monoeran" över. Den tid som utbröt efter det kalla kriget då USA enligt honom betraktade sig som Guds representant på jorden. 

Nu är det istället Rysslands tid förmodas han mena. Bråttom är det också för honom för ryktena gör gällande olika sjukdomar, som kommer att sätta stopp för honom. Det senaste jag läste var att han badade i hjortblod för att stärka sig. Nu ska vi inte tro på alla rykten som uppstår, för mycket låter för illa, även för någon som Putin.

I TV4 i morse diskuterades hur det skulle gå med USA och vad det skulle betyda om Trump ställer upp igen som presidentkandidat år 2024. Demokratin står och väger i USA enligt experterna och Trump har kring 20 miljoner anhängare, som kan tänka sig en revolution, att ta makten med våld. Dock så avskyr Trump att förlora, så om han tror att han ska göra det igen, så ställer han förmodligen inte upp. Vi får väl se hur det går i utfrågningarna. 

Det där att stormakter slåss mot varandra i öppna krig eller i mera fredliga debatter är grundläggande för vår värld. Detta är inbyggt i våra stora kollektiv med människor, för människor vill tro på det ena eller det andra. Vi har en tro fortfarande på att någon hjälte kan träda fram och rädda oss i kriser. Den tron kommer inte att gå över för det är nedlagt i vår själsliga konstitution. Och i valet i höst så hoppas många att nuvarande statsminister Magdalena Andersson ska visa sig vara denna goda karamell. 

Jag vet uppriktigt sagt inte om det spelar någon roll vem som regerar i Sverige, men nuvarande regim har målat in sig i ett hörn genom att ta stöd av en politisk vilde eller en oberoende politiker, som en del vill kalla Kakabaveh. Henne blir vi av med i höst. Det står alldeles klart, för hon kan inte sitta kvar längre. 

Märkligt nog så är inte Ryssland olikt Västvärlden, fast Putin vill påstå det, plus att sanktionerna mot Ryssland för kriget i Ukraina mest drabbar dem som har infört detta. Han begriper nog inte att människor i Västvärlden är beredda att utstå en del för att Ukraina ska fortsätta att tillhöra det fria Europa - de har ju kanske snart EU-medlemskap dessutom - och för att demokratin ska kunna fortleva. Människor tycker inte om diktatorer längre. Fast propagandan försöker övertala genom påtryckningar. 

Mänskligheten kanske till slut blir lite mer vuxen till synsättet nu när informationen sprids blixtsnabbt över planeten. Om bara inte journalister och politiker blir korrupta och själva går in för propaganda. Risken finns alltid. 


Den här propagandan påstås ha funnits på stadshuset i Stockholm under veckan. Som gjort för att Turkiets Erdogan ska bli rasande och ännu mer hindra Sveriges inträde i Nato. Vilket förstås också var meningen med detta. UD tar starkt avstånd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar