lördag 11 juni 2022

Sjuttiofem procent av morden i gängmiljö i Sverige klaras inte upp

 Många mördare går lösa på våra gator eftersom mord i gängmiljö så sällan klaras upp. Ganska ofta blir personer gripna, men det finns inte tillräckligt med bevis för att få in dem i fängelse. Det här berättar kriminologen Manne Gerell i Malmö. Han är intervjuad i Kvartal. Han tror inte att detta kommer att ändras så dramatiskt under kommande år. Han trodde gängskjutningarna skulle gå ned i år, men fick pudla gällande detta. Trettiotre gängmord genom skjutning har ägt rum fram till nu. 

Vi har haft för stor invandring under lång tid och de som har kommit har fått hålla till godo med fattiga miljöer. Så säger han. Socialdemokraterna har bevarat miljonprogrammen från 1965-1975, tänker jag, men de kan vara rena slummen nu. Samhället har dragit sig tillbaka och de som har kunnat har flyttat, säger Manne Gerell. Kända fakta sedan länge, men de slår inte igenom hos de styrande. Utan dessa trillar på i vanlig ordning och döljer dessa välkända ting. 

Invandrare begår fler brott än infödda, säger Manne Gerell. Det är väl känt sedan årtionden det också och inte något kontroversiellt alls inom forskningen, bara inom politiken har detta inte fått nämnas. Och Mellanöstern plus Afrika är mer representerade inom brottslighet vilket i sin tur beror av generell utvecklingsnivå i ursprungsländerna, dvs medellivslängd, utbildningsnivå och rikedom. Det som brukar kallas Human development index. Lågt index betyder mer kriminalitet när de anländer till Sverige. 


Ju lägre Human development index i ursprungslandet desto fler hamnar i kriminalitet när de invandrar till Sverige. Detta är FN:s karta över världen. 

Här är en tabell från FN över både inkomster, mänsklig utveckling plus en kolumn för miljön, som lades till. De rika länderna bryr sig inte, men Sverige ligger bra till. Detta lilla land kämpar hårt för att ha en bra plats i miljöräddning. Men kommer först på 15:e plats när det gäller Bnp. Dock på 7:e plats när det gäller Hdi. Tabell från 2020. 1 kommentar:

  1. Åtskilliga av de mördade kan också mycket väl ha varit mördare under sin livstid ...

    SvaraRadera