onsdag 20 december 2023

Colorado portar Trump från primärvalet

Högsta domstolen i delstaten Colorado anser att Trump är olämplig som president och därför får han inte stå på delstatens röstsedlar. Han diskvalifiseras helt enkelt som presidentkandidat. Detta enligt den amerikanska konstitutionen, som anser att uppviglare inte ska få inneha presidentposten. Donald Trump kommer dock omedelbart att överklaga detta till Högsta domstolen i USA. 

Primärvalet äger rum den 5 mars och Colorado portar således Trump nu. Han kan då inte heller bli vald till president i november nästa år i Colorado om han blir republikanernas presidentkandidat. Flera andra stater har varit inne på samma tankegångar, men lagt ned detta på grund av processkäl. Vad betyder nu detta? Jo att dessa domstolar i olika delstater inte tror att det är möjligt att vinna denna process mot Trump. Högsta domstolen i USA har en övervikt av republikanska domare så de kommer säkerligen att döma till Trumps fördel. 

Domstolen i Colorado, där domarna är demokrater, menar att Trump den 6 januari 2021 attackerade Capitolium och att detta var ett uppror. Därmed kan inte Trump inneha några federala eller statliga ämbeten i USA. Detta betraktas av domstolen som ett uppror riktat mot USA:s grundlag enligt avsnitt 3 i det 14:e tillägget i USA:s grundlag. Trump bröt mot sin ämbetsed då han rekryterade, hetsade och uppmuntrade en våldsam mobb att attackera Kapitolium. Trump försökte då hålla sig kvar som president genom att inte godkänna valresultatet i USA. Trump låg bakom stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 och kan därför inte få ställa upp som presidentkandidat igen. Det anser delstaten Colorado. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar