torsdag 14 december 2023

Hur kan en psyksjuk kurd gå fri att mörda?

 Det var Kleo Dilmar, 29 som mördade den 78-åriga Lisbeth Liljegren förra fredagen när hon skulle gå ut för att handla lite prissänkt kaffe. De kände inte varandra så därför kallas detta ett vansinnesdåd. Det var psykiatrin i Uppsala som släppte ut denna kvinna så att hon kunde mörda. Kleo Dilmar som föddes i östra Turkiet kom hit som barn i början av 2000-talet och har åtskilliga gånger varit dömd för misshandel senast i år i januari. Då attackerade hon sin mamma och flera andra personer. 

Uppenbarligen har psykvården här gjort en felbedömning. Att detta kunde ske berodde av att tvångsvården av sjuka tas bort i stort sett under 2008 då "öppen psykiatrisk tvångsvård" blir möjlig. Det betyder att läkare och patient är överens om detta. Kleo Dilmar tillhör tydligen denna kategori och hon lyckades komma ut i våras fast hon tagits in för tvångsvård några veckor tidigare. 

Hon blev inte upptäckt ens när hon dagen innan mordet skriver ett förvirrat inlägg om att "machete bloddshed coming soon to SWED-ISH territorya". Hon lägger upp det på ryska sociala mediet VKontakte. Efter mordet hinner hon lägga upp två inlägg där hon uppenbarligen är stolt och glad över vad hon gjort. Hon lägger också upp ett groteskt foto av sina blodiga skor. Hon häktades i måndags på sannolika skäl misstänkt för mord. 


Den här bilden lade Kleo Dilmar upp efter mordet på Lisbeth Liljegren. Hon är uppenbarligen psyksjuk, men vården håller inte kvar sådana patienter särskilt länge. Hoppas att hon blir inlåst under lång tid nu. 1 kommentar:

  1. Hur och vem ska plocka upp en kommentar på VK...och gissa detta? Speciellt när hon skrev sån där rappakalja hela tiden när hon försvann mer och mer från sitt riktiga jag, i.o.m att hon inte tog medicinerna som var ordinerade. De flesta i hennes situation gör samma sak. Att hoppas att hon blir inlåst för evigt...you are barking up the wrong tree...som de säger i England. Men det är det lättaste att göra, när man inte känner till problemet alls! Och varför går flera läkare fria? Har inte dom ansvar? Betänk att hon var helt normal när hon tog medicinerna, men hatade att gå till psyk för att de behandlade henne illa där. De kanske inte kunde behandla henne annorlunda, men det löser inte faktumet att det hon kommer ihåg är vakter som med våld binder fast henne på en säng och sprutar henne så full med benzodiapiner att hon slocknar i minst 6 timmar efteråt. 20-24 timmar senare var hon sig själv igen. Men...för att det ska förbli så, måste det tas mediciner som förhindrar uppvarvning igen. Det krävs uppföljning, att någon bryr sig, inte bara om att stämpla hem. Och varje person är inte likadan, man kan inte, aldrig, dra alla över en kam. Betänk att hon hade EN person som verkligen ville henne väl, bad om hjälp, att få medicinerna hem, för hon litade på honom, så att han kunde säkerhetsställa att hon tog dom. De sa nej...inte ens ETT ENDA piller kunde de få hem att ha som "nödbroms"!! Och då självklart inte för att någon visste om att hon kunde mörda någon, utan för att hon var högljudd i en lägenhet. Ett enda piller, hade förhindrat detta! Tror du någon inom psykiatrin kommer att erkänna fel? Göra en förändring? Det återstår att se vad dom kommer med som försvar, och ifall de hittar en syndabock. Jag gissar på att ingen kommer att ställa dom till svars, för då erkänner man ett fel i vården, och det går inte, för vi har den bästa vården i världen. För ALLA är lika fyrkantiga, och kan bara tänka "lås in henne för evigt", vilket INTE är lösningen. Om inget händer, kommer det att hända igen, och två liv har gått åt förgäves.

    SvaraRadera