tisdag 19 december 2023

Vulkanutbrott på Island

 UPPDATERAT

Vulkaner kan inte människan skydda sig mot och nu har det hänt på Island, vilket var väntat. Det enda som går att göra är att fly. Men med vetenskapens hjälp kan ändå dessa utbrott förutspås. Så att människor inte behöver dö. Vulkanutbrottet på Island startade i natt längs en lång spricka i marken. Den är kring fyra kilometer lång och finns 3 km från Grindavik som tidigare har evakuerats. 

Sprickan går i nord-sydlig riktning och den spricker mer mot söder och rör sig också nu mot Grindavik. Hundra kubikmeter per sekund sprutar ur marken och det våldsammaste utbrottet är i norr. Klockan 21 i går kom en mängd jordbävningar som förebådade vulkanutbrottet. Omkring 150 meter upp i luften sprutar nu lavan. 

20.12.2023

Vägen till Grindavik hade just öppnat igen, men nu är den stängd. Innevånarna kunde hämta sina tillhörigheter under dagen, men när vulkanen fick utbrott under natten så stängdes vägen. Det har kommit upp lava ur marken sedan 2019 i flera omgångar och det här är ett lika kraftigt som det första var då. Men sprickan går genom obebott område än så länge. Dock verkar utbrottet redan ha mattats av. Bara en tredjedel av sprickan är nu aktiv. 

23.12.2023

I dag ska invånare i Grindavik kunna återvända hem för utbrottet längs sprickan verkar vara över. För denna gång. De kan titta till sina hus. Men jordbävningarna har gjort att det finns förstörda hus och vägar här också. Osäkert att bo här. Men 4 000 människor har gjort det. 

14.1.2024

Nytt utbrott igen på Island. Denna gång lava under Svartsengi och med riktning söderut mot Grindavik och havet. Alla måste evakuera igen. Utbrottet började vida åttatiden i morse. 
RUV är det statliga TV- och radioföretaget på Island. Här ses lavan spruta upp i luften kring 150 meter upp i luften. Utbrottet var väntat och föregicks av många jordbävningar kring klockan 21 i går. 


Utbrottet från Keflavikshållet. Det ser otäckt ut, men för Keflavik ska det inte vara någon fara. Keflavik ligger väster om utbrottet. 
 Faksimil från Reuters.
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar