lördag 9 december 2023

Tänk att vara flykting i 75 år

 Det finns ett speciellt land i världen där det aldrig blir fred utan där alla är flyktingar. Tänk att vara flykting hela sitt liv. Och att föra detta vidare till barn och barnbarn plus att dessutom skylla allt på en viss religion medan den egna religionen är helig och okränkbar. 

Kampen måste hela tiden föras vidare för att utrota den andra religionens folk. Ett så hopplöst företag. Särskilt sedan den heliga religionens företrädare inte stöds ens av andra länder med samma religion. Dessa länder vill inte ta emot några flyktingar från detta krigshärjade land. Utan dess invånare ska kämpa till slutet.

Jo jag talar förstås om Palestina. Ett land som inte har funnits särskilt länge, men som nu är erkänt också av Sverige. På 70-talet och framåt var revolution något bra och underbart, som skulle få bort alla världens diktatorer. Men Israel var väl aldrig något sådant land?

År 1919 utbröt krig mellan Grekland och en nationalistisk rörelse i Anatolien. Den gången vann turkarna och Turkiet utropades senare. En miljon greker flydde fast de hade haft Smyrna som centrum för den grekiska kulturen sedan Homeros dagar. Han levde på 800-talet före Kristus.

För 300 år sedan bodde det kristna och judar i Palestina. En liten minoritet då var beduiner, dvs araber. Men eftersom det var Västerlandet som hade bestämt att Israel skulle få finnas efter andra världskriget då så många judar utrotades av Tyskland, så var det helt förkastligt att judarna fick detta land i arabernas ögon. Krig utbröt genast år 1948.

Så det har fortsatt på detta vis i 75 år med diverse försök att ta landet ifrån israelerna. Det har inte lyckats ännu. Men under tiden har den arabiska befolkningen ökat och alla barn och barnbarn uppfostras att hata judar och vara beredda att ta död på denna befolkning. 

Det här verkade inte så farligt för politiker i Sverige utan det var viktigt att hålla Palestina under armarna och ständigt säga åt Israel att de måste vara vänligare och ta till sig även den palestinska befolkningen. Många försök har gjorts att göra så, men under ytan har hatet frodats. För detta land bygger på en religion som aldrig erkänner andra religioner eller synsätt. 

Hur gick det då med grekerna som flydde från Smyrna och Anatolien? Jo de togs emot i Grekland och fast det medförde stora svårigheter så fick de komma in i samhället. Det medförde ekonomiska svårigheter, men de var trots allt ortodoxa kristna så de finns inte längre som flyktingar i Grekland. 

Men Palestina som numera är godkänt som land av 135 stater i världen kommer aldrig att sluta bekämpa sitt grannland. Inte förrän det är borta ur världen. Det var socialdemokraterna som gjorde ett misstag när de godkände Palestina 2014, för de trodde att palestinierna numera var helt inne på tanken om två stater, vilket de således inte är. 

Det var Frankrike och England som fick i uppdrag på 1920-talet att etablera dels Irak, Syrien och Libanon och också en judisk stat. Men 1922 avstyckades 75 procent av den tilltänkta judiska staten till den rent arabiska staten Transjordanien. Genast när staten Israel utropades 1948 anfölls denna nya stat av Egypten, Syrien, Transjordanien, Libanon och Irak. Då uppkom Gazaremsan som togs av Egypten. Det som nu kallas för Västbanken ockuperades av Jordanien. Ingenting har hänt sedan dess. Utom att försöken att utrota landet Israel och dess judar har varit pågående. 

Här skrev jag tidigare om att Hamas skröt om alla de hade mördat vid terrorattacken den 7 oktober. 

Det här hände 1948 och redan då kunde Israel ha försvunnit som stat, men det gjorde det inte. Utan de lyckades slå tillbaka alla dessa styrkor. Sedan dess ser kartan likadan ut. Och palestinierna är fortfarande flyktingar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar