söndag 8 november 2015

Boendena duger inte

UPPDATERAT
Tjugofyra flyktingar vill bestämma själva var de ska bo och det ska vara Malmö. Inte Viskan eller Åstön utanför Sundsvall. Så nu har vi ännu en incident där flyktingar inte vill gå av bussen. Nu befinner de sig vid Centralstationen i Sundsvall och har möjlighet att själva ta tåget till Malmö, men de har inga pengar. 

Det är synd om oss alla här i Sverige den här årstiden. Det är mörkt och kallt och ett ensligt land rent geografiskt. Det har det alltid varit. Men vi står ut. För en månad sedan var det samma protester och då gick flyktingar tillbaka mot stationen i Sundsvall och tog sedan taxi till centralstationen för att komma tillbaka till Malmö. Då ansågs det inte att det var "människovärdigt" att bo på tidigare militärförläggningen i Åstön.

Flyktingarna som kom i september till Viskan var dock glada att få tak över huvudet och kläder. De berättade att de hade sovit på gatan och inte haft någon mat. Och här berättar en flykting från Syrien som kom i oktober till Åstön att det kan kännas som ett fängelse ibland, men att han ändå stannade i Sverige fast han hade tänkt ta sig till Norge. För han hade väntat sig ett stängt land här utan hjälp. Men han möttes av raka motsatsen.

Här har jag tidigare skrivit om Lima, Fredriksberg, Trängslet plus Grytan där samma saker inträffade. Boendena duger inte åt flyktingarna. Migrationsverkets taktik är att vänta ut dem. De får helt enkelt inte tågbiljetter eller annan hjälp att ta sig från boendena tillbaka till Malmö eller någon annan storstad. Om jag hade flytt för att undkomma med livet från krig så skulle jag nog ändå vara tacksam för den hjälp som fanns. Men rekordet tog väl fyra flyktingar som tog in på hotell istället.
12:51
Sex av flyktingarna har nu köpt tågbiljetter till Malmö och åkt iväg. De övriga är kvar i bussen. De har ätit för egna pengar. Både i går och nu på morgonen frukosten. 
16:46
Två till klev av vid stationen i Sundsvall och resten, sexton personer, är på väg tillbaka till Viskan. Migrationsverket ställde ultimatum: kliv av och klara er själva eller följ med till flyktingboendet Viskan.
18:57
Nu har alla gått av bussen efter att ha suttit kvar en stund. Viskan är ett gammalt fängelse, lite ironiskt att fly till paradiset Sverige och hamna där. 
10.11.2015
Nu ber flyktingarna om ursäkt. De fick inte tillräcklig information eller felaktig information. Det var därför de vägrade gå av bussen. Det beror av att Migrationsverket inte heller vet vart bussarna ska gå, särskilt på helger är det så. Inte ens när bussen åker är det alltid klart.
Det här flygbladet sprids i Grekland och säger att samhället i Sverige faller sönder.
Det var som det står på flygbladet sverigedemokraterna som delade ut detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar