onsdag 18 november 2015

Terrornivån ligger på fyra

UPPDATERAT
Det är den näst högsta nivån precis som i Danmark. Ända sedan förra gången en terrorist slog till har hotnivån varit förhöjd i Sverige, sedan 2010 i december, men nu är den på näst högsta nivån. Det är troligt att terrorn återigen kan slå till i Sverige. 

I kväll 19:30 kommer Säpo att hålla presskonferens. Då får vi veta en del. Men naturligtvis inte allt. "Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete. Just nu är det fullt fokus på det operativa arbetet. Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott. Förundersökningssekretess råder." Det meddelar Säpo.
16:28
"Vi lever inte i Sagan om ringen." Det sade en krönikör i dag i Sydsvenskan. Jo ibland lever vi just där. Världen är ibland alldeles svart och totalt vit. Och just nu är den det. Vi har inte gjort den sådan. Vi är precis som hobbitarna i Sagan om ringen. Vi vill leva i lugn och ro, men kan vi inte det så växer vi med uppgiften och tar itu med allt som följer därav. 
18:10
Anders Thornberg, chef för Säpo, berättade att en man är anhållen i sin frånvaro, men att höjningen av terrornivån inte har direkta kopplingar till vad som har hänt i Frankrike eller i Belgien. Men polisen får nu möjlighet genom denna höjning till fjärde nivån att agera mot allmänheten. Våldsbejakande islamism är ett stort hot mot Sverige och det finns många som har återvänt från IS. Islamister i Sverige har också jublat över vad som hände i Frankrike, som väntat var. Polisen söker efter den man som är anhållen i sin frånvaro i Sverige. Några detaljer kring mannen gick inte att lämna, varken ifall han är svensk medborgare eller hur gammal han är. Det har förekommit uppgifter att detta är en man från Irak och att han tillhör en terroristcell, men det kunde Säpochefen inte bekräfta eller prata om överhuvudtaget i nuläget. Men hotet är konkret riktat mot Sverige.
19:07
Så framträdde inrikesminister Anders Ygeman och berättade att lagförslag för att skärpa lagarna kring terrorism och ekonomiskt bistånd till terrorism plus kring missbruk av pass ska finnas på riksdagens bord före jul. Terrorresor ska kriminaliseras. Tillfälligt pass ska fås när ett pass förloras för en resa. Alla åtgärder kan genomföras under våren 2016. Båda dessa presskonferenser var blixtinkallade. 
19:21
Enligt Washington Post är Abdelhamid Abaaoud död i Paris. Det var han som släpade otrogna bakom sin bil, vilket ni kan se här. En ond människa. Nu går historien framåt med rasande fart. Kriget är hett och pågår. Men enligt Paris så finns han inte bland de båda döda i morse. Fast de döda är inte ännu identifierade. Åtta personer har anhållits.
21:16
På en vecka har vi gått från att vara rasister till att kämpa mot terrorister. Snabbare vändning har aldrig setts i Europa. Tyvärr så krävdes det en massa liv för att detta skulle ske. Men ofta är mänskligheten så trög att det behövs en katastrof först innan verkligheten slår till. Nu är det tydligen en 25-åring som ska skrämma livet ur oss i Sverige. Bland annat Gefle Dagblad får förhöjd bevakning. Ja där och i Örebro finns ju en del radikala muslimer. 
19.11.2015
Jodå han är riktigt död Abdelhamid Abaaoud. Han dödades i räden i Paris. Detta är bekräftat. Bra! Han hade förverkat sin rätt att leva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar