onsdag 11 november 2015

Flyktingar hittar alltid vägar

UPPDATERAT
När Ungern nu har stängt sina gränser tar flyktingar vägen över lilla Slovenien med två miljoner invånare. Kring sjutusen asylsökande per dag tar sig över gränsen för att fortsätta mot Österrike, Tyskland och Sverige. Landet tänker nu stänga sina gränser tillfälligt. Österrike tänker också vidta åtgärder för att stänga gränsen. 

I dag och i morgon håller EU ett krismöte på Malta, som från början skulle handla om Afrika och EU, men nu också kommer att handla om EU internt och flyktingkrisen. Ett trettiotal afrikanska länder är inbjudna för att vägen över Medelhavet inte ska bestå. Länderna i Afrika vill ha en reglerad invandring till Europa och EU vill att länderna där tar ansvar och att de ska få hjälp från EU för att ta hand om sina invånare. En Afrikafond ska innehålla 1,8 miljarder euro, kring 17 miljarder kronor, men bara en bråkdel har lovats av EU-länder till denna fond.

Enbart 40 procent av alla flyktingar som avvisas från Europa åker verkligen tillbaka till sina hemländer.  Ett utbildningsprogram ska finnas för afrikaner och omfatta 38 miljoner euro i Afrika. Omkring hälften av alla unga i en del afrikanska länder har ingen utbildning eller något arbete och en investering i deras skolgång är en investering också i Europas framtid anser EU. 

Det grundläggande problemet är som alltid en överbefolkning på jorden. Varje sekund föds nu fem barn. Men det anses inte längre vara ett problem, utan vi behöver så många människor som möjligt på jorden för att marknadens hjul ska snurra ordentligt. BNP i alla länder ökar när det är fler människor som vill ha varor och tjänster.

Varje år föds kring 140 miljoner barn i världen. I Afrika ska kvinnor vara gifta och få många barn. Mellan sju och tio barn per kvinna är bra i Niger och Kongo. Omkring 140 000 afrikaner har kommit i år till Italien. De flesta från Eritrea, Nigeria och Sudan. Ca 2,5 miljoner människor har tvingats att lämna sina hem på grund av torka och den islamska terrororganisationen Boko Harams övergrepp. Afrikanska länder är beroende av medborgare som arbetar i Europa och skickar hem stora summor pengar. Det rör sig om 436 miljarder förra året enligt Världsbanken. 
10:10
Frivilliga hjälper flyktingar att komma hit från Rostock till Trelleborg. Det är tyskar med bland annat ursprung i Syrien som följer med på resan till Sverige. Så skeppas de sista biten till vårt eget paradis. Och de vill gärna ha hjälp också av frivilliga i Sverige för de frivilliga i Tyskland är överansträngda av för mycket arbete, säger Jens-Volker Kronisch, ledare för insatsen.
Varje sekund föds fem barn på jorden.
Men de ser inte ut så här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar