onsdag 20 januari 2016

Asylboende brann asylsökande gripen

UPPDATERAT
Det var på Tallmogården i Sunnansjö i Ludvika kommun, som det började brinna i en garderob bland kläder. Branden startades av en asylboende, som nu är gripen. En annan asylboende grep in och släckte branden, men det var rökfyllt. Den som startade branden var fortfarande aggressiv när polisen kom fram och han greps. 

I Strövelstorp i Ängelholms kommun brann det i går på ett asylboende, brandorsak okänd. Flera skadades också i natt på ett asylboende i Halmstad där de boende började slåss. Två olika falanger rök ihop enligt polisen. Slagsmål på asylboenden har också förekommit i Kramfors, Härnösand, Borlänge och på Öland under januari.

Och polisen i Göteborg tycker att köpcentret Nordstan ska stänga på nätterna för där är så stökigt med alla gatubarn som drar omkring och de tunga kriminella som också håller till där. Polisen kunde genom skärpt övervakning avvärja ett planerat slagsmål mellan olika falanger under julhelgen. Och de har hittat knivförråd gömda i hissar. Det finns hundratals marockanska gatubarn, som befinner sig i Sverige och det har inte gått att skicka tillbaka dem till Marocko. Dock har en kommitté nu tillsatts mellan länderna för att försöka lösa dilemmat. 

Så här kommer Sverige att se ut även i framtiden. Vi har backat till 1800-talet med också tiggare utanför alla mataffärer. Häromdagen var det så kallt att en tiggare hade tagit sig in i affären här på Värmdö för att tigga, men då kom snart en polisbil och tiggaren avvisades. En affär är inte allmän plats.

I Göteborg åtalades i början på januari två bröder för människohandel och grovt ocker för att de hade tvingat fem personer från Bulgarien med funktionshinder att tigga. De tog ifrån dem alla pengar och de fick sova på ett golv och fick knappt någon mat. De båda bröderna tjänade omkring 300 000 kronor på de fem tiggarna. Detta enligt en beräknad inkomst om 400 kronor per dag. Det kan dock röra sig om mer. De handikappade tiggarna är omhändertagna av socialtjänsten. 

Tiggarsituationen skulle också utredas och lösas. Hjälp till dem ordnas i deras hemländer, Rumänien och Bulgarien, men det verkar inte ha hjälpt särskilt mycket. Tvärtom sitter de i kylan hela tiden även nu. Förra våren uppgavs tiggarnas antal till 4 000 i Sverige. Färre är de inte nu. Snarare tvärtom.

Men i Örnsköldsvik har Peter Kassman startat en insamling till Hoppets Stjärna i Rumänien för att hjälpa på plats. Där sitter också en tiggare utanför hans affär, men insamlingsbössan var populär. Första dagen kom det in 3 500 kronor från allmänheten, som ville stödja hans idé om hjälp i hemlandet. Peter Kassman menar att detta med insamlingsbössor utanför affärer kan långsiktigt hjälpa romer i hemlandet. Att ge enskilda tiggare något i muggen ger ingen förändring. Men de insamlade pengarna kan starta nya resurscentra i hemlandet. Beroendet av att vara tiggare måste brytas. Erikshjälpen finns också i Rumänien liksom Hjärta till Hjärta som verkar både i Rumänien och Bulgarien. 
23.1.2016
Här ett reportage om gatubarnen i Göteborg, som visar att vi har fått ta över också Nordafrikas problem. De här barnen har alltid levt på gatan, har ingen släkt och är som djur, som sluter sig i flock när det inte finns något annat. De rymmer om de placeras på HVB-hem.
18:25
Och problemet är likadant runt T-centralen i Stockholm. Där finns också afrikanerna, som inte går att ta hand om på något bra sätt. 

PS. För övrigt tycker jag det är skräp med frivilligorganisationer som tar hand om romer i Sverige, men inte ens har en sängplats till en svensk uteliggare. Filadelfiakyrkan vid St Eriksplan, Sankt Peterskyrkan på Norrmalm, Frälsningsarmén vid Hornstull och Vinternatt i Råcksta släpper in EU-migranter (läs tiggare) men kan absolut inte ge tak över huvudet till svenskar. DS. 


Hoppets stjärna hjälper romska familjer i deras hemland.
Ge till föreningen istället för till enskilda tiggare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar