måndag 4 januari 2016

Danmark inför gränskontroller

UPPDATERAT
Nu inför Danmark gränskontroller mot Tyskland för att slippa ta emot asylsökande som nu blir tvingade att söka asyl i Danmark istället för i Sverige. Alla länder i Europa har tidigare fungerat som transitländer för de som ville söka paradiset i Sverige, där de har fått allt serverat på ett välfärdssamhällets fat. Det i sin tur har gått ut över oss andra, som redan befann oss här och som inte alla är integrerade i det som är ett välfärdssamhällets grund: lönearbete och skatter. 

Sedan i natt finns det gränskontroller mellan Danmark och Sverige och några har redan avvisats från att ta sig till Sverige och istället fått hjälp av Röda korset att stanna i Danmark och söka asyl där. Asylrätten är varken inskränkt i Danmark eller i Sverige, som en del påstår, utan det går alldeles utmärkt att söka asyl här när man väl har tagit sig hit och visat en giltig legitimation. Vanligt körkort gäller för svenskar vid gränsen. Så här väl har inte gränsen till Europa bevakats i Sverige på 50 år. Jo jag minns hur det var för jag passerade gränsen ganska ofta då, men det kändes inte som om man var inlåst i Sverige, inte som om det fanns en mur till resten av världen. Tvärtom var världen öppen då på 60-talet förutom till Östtyskland, där det verkligen fanns en mur.

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen håller presskonferens just nu och har talat också med Angela Merkel i Tyskland om dessa gränskontroller som ska gälla i tio dagar och kan förlängas. Det handlar om tillfälliga kontroller och alla kontrolleras inte. Dansk polis utför kontrollerna. Danmark har tagit emot omkring 35 000 asylsökande under 2015, att jämföra då med drygt 160 000 asylsökande som har tagit sig till Sverige. Danmark har ungefär 5,6 miljoner invånare. Kontrollerna gäller vid gränsen till Tyskland från klockan 12 i dag. 
14:10
En tysk regeringstalesman Martin Schäfer säger att Schengenavtalet nu är i fara. Fri rörlighet är det största som EU har uppnått under senare år, menar han. Men när denna rörlighet inte gäller bara inom EU, som var tanken och länderna vid EU:s gränser inte kan stoppa de som vill ta sig vidare genom EU, så är naturligtvis detta avtal i fara och har varit det länge. Dessutom har tanken varit att asylsökande skulle söka asyl i det första säkra land inom EU de kom till, men så har inte skett. Människor med resurser har kunnat ta sig dit de ville.
5.1.2016
Den dominoeffekt som talas om nu i olika medier är inte särskilt relevant. Detta begrepp används i sammanhang när stater faller. Så Sverige har fallit och det gör att hela Europa faller? Vilket högmod att tycka att Sverige är bäst i världen och att vi har räddat hela världen tidigare.  Men nu när inte vi längre kan så kan ingen. Asyl går att söka i alla länder inom EU, för den som vill.

En bild från början av september. Nu är det stopp på flyktingars önskemål
att välja land fritt inom EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar