lördag 16 januari 2016

Gör som i Schweiz

Redan i september förra året skrev jag om att Schweiz avgör asylärenden på 48 timmar, en sällsynt utopi i landet Sverige, där asylsökande kan få vänta ett och ett halvt år för en första intervju med Migrationsverket. Under tiden lever de ekonomiskt på oss andra i landet och mår dåligt för de har ingenting att göra och vet inte hur det ska gå för dem. Byråkratin blir enorm och risk för korruption och fusk föreligger också när hela kringarrangemanget runt asylsökande växer. Och det blev till slut så dyrt för Sverige att till och med nuvarande regeringen insåg att landet var hotat och stängde gränserna, vilket går att göra i sex månader nu, men EU kan ändra sig och tillåta detta i två år.

I Schweiz får asylsökande lämna ifrån sig alla kontanter som är på mer än kring 8 500 kronor. Mer än så anses inte en flykting behöva i Schweiz och det är ett bidrag till landets kostnader för asylprocessen. Den som lämnar landet inom sju månader får tillbaka sina pengar så ett kvitto ges till den asylsökande. En extra skatt finns också i Schweiz för de som kommer och inte har några tillgångar. Ifall de stannar måste de under en tioårsperiod betala tio procent eller upp till 130 000 kronor i skatt. Förslaget i Danmark är nu att belopp och värdesaker överstigande ett värde på 10 000 kan tas ifrån asylsökande.

Evakueringsboenden runt om i Sverige är fortfarande överhopade med asylsökande. Tältlägret i Revinge, Skåne med 200 platser ska stängas den 24 januari, för det är inte lämpligt för långvarigt boende i kylan, men i Ursvik i Sundbyberg, som skulle vara ett kortttidsboende har en del bott i upp till tre månader. Där finns 200 platser i Sundbybergs kommun. Standarden är enkel i de gamla industrilokalerna. I flera stora sovsalar ligger madrasserna på golvet. De asylsökande lever här utan att komma vidare med sina liv. Lokalen är cirka 5 000 kvadratmeter stor, så det är gott om plats, men som sagt inte något särskilt bra liv. Verksamheten är också beroende av frivilliga som hjälper till enligt ett rullande schema. 
En sovsal i Ursvik i Sundbyberg för asylsökande.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar