lördag 12 november 2016

Äntligen plogat!

UPPDATERAT
I går kom plogaren i den röda traktorn och plogade ordentligt fram till mitt hus! För första gången denna tidiga vinter. Tack så mycket! Och i dag bjuder naturen på sol och en vacker vinterdag innan det ska slå om till tö igen, säger åtminstone meteorologerna. Annars är det som händer att de tänker spränga på Hemmestatorp vid Torsby på Värmdö där det ska bli 30 modulhus till nya svenskar. Kommunen säger sig vara ovetande om detta. Sprängningen således.

Det är urgammal jordbruksmark, som skulle sparas för framtiden, men nu plötsligt ska det byggas och sprängas! Kommunen har sagt att marken ska återställas. Mark där man har sprängt bort berg kan inte återställas. När kommunen fick höra detta sade de att entreprenören inte har tillstånd att spränga. Så fungerar demokratin i Värmdö: politikerna har delegerat detta till tjänstemän och entreprenören gör som den vill.

Ingen har koll på vad som händer från kommunens sida. Boende håller på att överklaga till Länsstyrelsen. Nacka Värmdö Posten har varit här och gjort reportage (ännu ej publicerat). Och journalisterna på tidningen är informerade om händelseutvecklingen. Journalister är den tredje statsmakten som ska hålla koll på vad myndigheter gör. Och här kan de göra en insats! 

Här har jag tidigare skrivit om detta.Bild från plogad väg i Torsby i dag. Och vackert väder. 

Byggbaracker uppsatta i måndags (7.11.2016) på jordbruksmark.
Ska sprängas här också säger entreprenören. 

Kommunen säger sig vara ovetande om sprängning.
Men entreprenören gör tydligen som den vill. 

Det är ett tillfälligt bygglov utfärdat och entreprenören
satte igång direkt.
Marken ska återställas om fem eller tio år.
Omöjligt när det är nedlagt vatten och avlopp
djupt ned och sprängt. 
15.11.2016
Nya bilder som jag tog vid 9-tiden i morse. Ser för bedrövligt ut. De har dragit en stor väg över denna änglamark. Borrningen startade i morse för sprängning enligt de boende. En ringde polisen. Men när jag var där pågick inte något särskilt utom en lastbil som fortsatte med vägen.  Marken gråter i dag känns det som. 
Ser ni hästskorna. Rester från tidigare torparen och hans djur.
En mycket bred väg har byggts.  


Här jobbar en lastbil med fortsättningen
av den breda förstörande vägen. 

Den nya vägen är dragen fram till asfalterad sopstation.
Tvärs över vägen ligger fortfarande den gamla gården. 

En stenöken bredvid väg 274.
Hela ängen blir stenlagd längs
cirka 500 meter.
Naturen förstörs.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar