lördag 26 november 2016

Förtryckaren Fidel Castro är död

UPPDATERAT
Så skönt att människor inte lever tills de blir 120 annat än i mycket få fall. Fidel Castro blev 90 år och det räcker gott och väl. Han har haft en tyngd över Kuba i alla dessa år ända sedan 60-talet då Sovjet stödde dem för att de låg så nära USA. Castro kom till makten 1959. Den värsta krisen var då när Sovjet skeppade dit kärnvapenrobotar för att sättas upp på ön bara cirka 35 kilometer bort från Florida. Det hände i oktober 1962 och president Kennedy lyckades avvärja detta. Under några dagar låg de militära fartygen mot varandra ute på havet och ett kärnvapenkrig var nära. Jag minns de svartvita gryniga bilderna på TV. 

Men Kuba får inte något annat styre för att diktatorn är död. Hans bror Raul härskar sedan 2008 i landet. Någon stor förändring är inte i sikte. På senare år har blockaden mot Kuba från USA:s sida mjuknat något. President Obama har besökt landet i år. Och Kubas öppnande mot världen lär fortsätta för i bakgrunden styrde Fidel Castro också över detta när han levde. När djävulen blir gammal blir han religiös brukade man säga förr i världen. Han var ovanligt lång 1.91 och levde ändå tills han blev 90 år. 
27.11.2016
Fidel Castros syster Juanita har bott i Miami sedan 60-talet och kommer inte ens att återvända till Kuba för att vara med vid begravningen av sin bror. Hon har hela tiden varit emot systemet med kommunism och hjälpt CIA att försöka störta honom. Men hon gläds inte heller över att han är död. Han var ju hennes bror och hon gläds inte över någon människas död. De var sju syskon i skaran och hon var den enda som var emot Castros system. Hon är född 1933. Begravningen äger rum nästa söndag den 4 december. Under tiden fram till dess är det landssorg på Kuba.

Här kan ni läsa om att socialdemokraterna har beundrat Castro ganska allmänt. Pierre Schori har gjort det hela livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar