fredag 4 november 2016

Nu är flyktingarna snart här

UPPDATERAT
Det kommer att flytta in flyktingar i närheten här på Värmdö. Hundra eller hur många det nu blir. De ska bo i baracker, tillfälliga sådana. Byggnaderna ska uppföras på jordbruksmark, som inte fick bebyggas. Inte av radhus för marken var för värdefull. I närheten finns Hemmesta sjöäng där det applåderades häromåret när våtmarken dikades ut och bevarades och kontakten med Östersjön bibehölls. Kungen var här och invigde. Tidigare har Frälsningsarméns gamla kursgård velat ta emot flyktingar. Men gården vandaliserades, slogs sönder i våras. Allt är hemligt nu men kommunens planer har läckt ut. 

I går såg jag att den urgamla jordbruksmarken mutades in av någon som gick runt med träpinnar för att markera var barackerna ska stå. För inte så länge sedan hade en jordbrukare hand om Hemmestatorps mark och då fanns där får och höns på gården. En idyll som är försvunnen sedan de som hade hand om marken dog undan och kommunen istället gick in och köpte. Det är känslig natur här i skärgården, men inga hänsyn tas längre nu när kommunen har investerat i kommunalt vatten och avlopp och allt som går exploateras. Människorna och kapitalet går före djur och natur.

Jag bekymrar mig inte så mycket för vilket slags folk som kommer hit. Det spelar mindre roll, men all påverkan på naturen förändrar landskapet. Det som har gått från tusen år av jordbruk och på mindre än 50 år blivit hårt exploaterat in i framtiden. Också där jag bor skördade torparen höet för att ha till sina djur när vi flyttade hit för trettio år sedan. Det fanns orkidéer, borta nu. Mänskligheten är en pest som sprider sig alltmer över jordklotet och dödar varandra i maktgirighet. Marken här är värd miljoner per tusen kvadratmeter. När kommunalt vatten och avlopp nu är här och marken kommunal kan kommunen köra över sig självt för regeringen har beslutat att här ska det bo flyktingar. Exploatera! Strunt i djur och natur. Så sorgligt. 
12:35
Åkte förbi där i dag också och det pågår mätningar och inmutningar längs hela den tidigare jordbruksmarken. Det kommer att se för bedrövligt ut. Modulhus kan stå kvar i upp till 15 år. Min erfarenhet av baracker i Värmdö kommun är att det blir permanent bebyggt senare.
16:0 7
Jag skrev till Stellan Folkesson som är kommundirektör. Jag frågade om det finns bygglov och när modulerna och barackerna kommer. Han bestämmer över detta på delegation från politikerna. Så vi får inte veta något. Det finns ingen demokrati i den här kommunen. Ska det vara så? Ni kan skriva själva och fråga: stellan.folkesson@varmdo.se
5.11.2016
Tillfälliga bygglov får inte innebära alltför omfattande markarbeten då ingriper länsstyrelsen. Det har de gjort i Stockholm där staden hade bygglov för att bygga i Beckomberga, men länsstyrelsen inhiberade beslutet och Stockholm fick förklara sig. Hur såg det ut? Var det verkligen tillfälliga bygglov. På mark som klassats som jordbruksmark, som inte ska bebyggas borde det bli samma sak. Där borde det inte kunna byggas överhuvudtaget.
6.11.2016
Ordföranden i samfälligheten i Torsby Ingrid Westman tycker också att det är sorgligt att marken ska bebyggas, men tröstar med att det bara är tillfälligt i fem år. Sedan ska jordbruksmarken återställas. Och ifall det inte blir så måste det till en detaljplan och då kan vi andra få yttra oss. 
18:10
De fyra närmaste grannarna fick två dagar på sig att yttra sig om detta till kommunen. Ordföranden Westman hade gett klartecken till detta utan att prata med någon. Hon struntade alltså i demokratin. Och nu ska det bli utfarter från denna äng är det tänkt på 70-sträckan som går där. Helt tokigt om ni frågar Trafikverket, som alltid vill vara informerat i sådana här sammanhang. Det är uppror på gång i Torsby, dit alla har flyttat för att ha det lugnt och skönt.
Här kan ni läsa mer om detta. Och här om demokrati i Värmdö kommun. Här om de enorma klasskillnader som byggs in. Plus det jag skrev i Mitt i Värmdö om detta. 
All denna tidigare jordbruksmark, där inga bostäder fick byggas
görs nu i ordning för baracker och modulhus.

Till vänster uppe i bild ligger det idylliska Hemmestatorp
 där ingen fick bygga bostäder.
Men nu kör kommunen över sig självt.
Regeringen kräver bostäder åt nytillkomna. 

1 kommentar:

  1. Bra. Samla folket protestera. Kommuner (eller staten) ska inte köra över folk. Dags att vi svenskar sluta vara så förbannat snälla och fogliga. Demokrati är inget man kan ta för givet, och det är nog dags att inse att den anno 2016 måste kämpas tillbaka. Varje generation borde/måste nog inse att inget får tas för givet. Annars blir vi överkörda.

    SvaraRadera