måndag 30 april 2018

Tre personer häktade för förberedelse terroristbrott

UPPDATERAT
Tre personer i Akalla och i norra Sverige har anhållits för förberedelse till terroristbrott. Det meddelar Åklagarmyndigheten. Förberedelserna har pågått under en tid, säger Säpo.
12:35
Enligt Expressen är det några män i Akalla från Uzbekistan, som har anhållits. Samma land som terroristen Akilov kom ifrån. De hyrde en lägenhet i andra hand. Senast på torsdag klockan tolv ska åklagaren besluta om de ska häktas eller inte. 
14:50
Åtminstone en av dem har haft kontakt med Akilov och uzbeker har varit inblandade i ett flertal terrordåd i världen. Det finns internationella kopplingar i ärendet, säger Säpo. 
15:10
Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att detta kan ge mer bränsle till debatten om avslagna asylansökningar och skuggsamhällena i Sverige.  Hotnivån i Sverige ligger kvar på en trea i en skala på fem. Säpo säger också att planerna var "långt framskridna", men att det inte var ett omedelbart förestående terrorbrott. 
18:32
Tillslaget i norr gjordes i Strömsund i Jämtland. Polisen ska ha rört sig runt ett antal bilar där. Alla gripna är uzbeker. 
1.5.2018
Mannen i Strömsund är absolut oskyldig, säger en släkting till Östersunds-Posten. Han köpte färg på nätet och fick då också kemikaler, vilket han inte visste om.  I en del tunnor som fanns på fastigheten ska det ha funnits klorlösning. För några år sedan rev mannen ett hus på tomten och färgen var till ett nybygge, enligt släktingen. 
12:18
Detta som släktingen säger är en uppenbar lögn för det behövs inte 10-15 stora tunnor med färg för att måla. Det låter mer som något som Anders Behring Breivik kunde ha samlat på sig. Eller något som har använts i kriget i Syrien. Klor skadar både som vätska och gas. 
19:48
Här har SVT en video från fastigheten där tillslaget gjordes och tunnorna hämtades. 
3.5.2018
De tre som har varit anhållna för terroristbrott begärs nu häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Männen har förberettt detta terrorbrott enligt Åklagarmyndigheten i mer än ett år. De tre är från Uzbekistan och Kirgizistan, men de är skrivna i Stockholmsområdet. Minst en av männen ska ha haft kontakt med terroristen Akilov. 
16:27
Gränskontrollerna förlängs ett halvår till den 11 november. De skulle ha upphört nu annars den 12 maj, men det vågar inte regeringen. Hoten mot den inre säkerheten kvarstår. En av de tre misstänkta terroristerna är nu häktad. De andra ska få sina häktningsförhandlingar i dag eller i morgon. 
19:18
Två av tre är nu häktade. 
4.5.2018
Alla tre är nu häktade och en av dem hade använt en IS-symbol som profilbild på krypterade chatappen telegram, enligt Sveriges Radio. Han har tidigare varit skriven i Strömsund i Jämtland och har nyligen avhysts av kronofogden. 
14:26
Och en till är anhållen för terrorplaner mot Åhléns i Uppsala verkar det. Och han hade koransidor med sig, vilket i sig inte är särskilt misstänkt. Men mannen som är i 30-årsåldern är anhållen på sannolika skäl. Han är svensk medborgare och detta verkar inte ha något att göra med de andra tre häktade. Åhléns i Uppsala ligger nära centralstationen och Kungsgatan. Kanske ansågs som en bra fortsättning på Drottninggatan och Åhléns i Stockholm. 20.5.2018
De tre häktade har en klar anknytning till IS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar