måndag 20 maj 2019

Kalabalik hos sverigedemokraterna

UPPDATERAT
Nu har anklagelser om sexuella övergrepp fått sverigedemokraterna att sparka Kristina Winberg och ta bort henne inte bara från EU-listan utan också ur partiet. Hon säger att hon har ett bandat samtal, där nummer ett på listan till EU Peter Lundgren anklagas för att ha tagit en partikamrat på brösten. Han själv säger att det var så. Kristina Winberg såg vad som hände, men reagerar först nu ett och ett halvt år senare inför EU-valet, som är på söndag om sex dagar. 

Partiet säger i ett pressmeddelande att: "Nyligen upptäcktes också belägg för att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet. Hon har inte minst uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media.”

Här är hela pressmeddelandet. Kristina Winberg diskuterades redan när kandidaterna skulle sättas på EU-listan för att hon "givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande", menar partiet. Hon sattes dock på fjärde plats på EU-listan och fick en andra chans enligt sd. Det verkställande utskottet beslutade dock i går att hon skulle tas bort från EU-listan och avstängas från partiet. "Hon har konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media", menar sd vidare. Det har aldrig hänt tidigare att ett parti har tagit bort en kandidat så få dagar före valet. 


Faksimil från facebook.
10:14
Jimmie Åkesson säger nu att det inte finns någon koppling mellan anklagelserna från Kristina Winberg mot Peter Lundgren och att hon sparkas. Det är Expressen som har hittat på detta, menar han. Han menar istället att det är en lång rad händelser, som har lett fram till det här. Men att det är en särskild händelse, som har visat att hon inte vill vara en del av partiet. En utlösande faktor, som han säger. Och vilken är då detta?
13:08
Kristina Winberg har under lång tid under hela valkampanjen varit tydlig med att hon företräder sig själv och inte sd, menar Jimmie Åkesson. Han säger också att partiledningen inte är så dum att den sparkar henne på grund av att Peter Lundgren har gjort något för ett och ett halvt år sedan. Så är det inte. Den historien menar Jimmie Åkesson är utagerad. Men det gynnar inte Kristina Winberg, kan man utläsa av vad han säger, att hon har gått till Expressen med sina uppgifter. Dock säger Kristina Winberg att hon inte har läckt utan att hennes telefon har blivit stulen! Jösses!
21.5.2019
Här talar Sara-Lena Bjälkö tillsammans med Peter Lundgren om vad som har försiggått. Detta är utagerat för de båda har pratat om detta ett flertal gånger och de är fortfarande vänner och det var inget att polisanmäla, menar Sara-Lena Bjälkö. Peter Lundgren betedde sig tölpigt säger han, var en riktig dumbom. Och han är glad över att de pratar. Hon anser att detta med läckan var ett övertramp från hennes vän Kristina Winberg och hon vet inte när hon blev inspelad. Hon är sårad över detta. 
14:48
Peter Lundgren behöver vila och hoppar av flera EU-debatter. På torsdag om två dagar ska han dock vara tillbaka enligt sitt schema, säger partiet.
17:00
En polisanmälan har nu inkommit mot Peter Lundgren. Ja det är rätt. Utred nu det här ordentligt. Ska det väckas åtal eller inte? Ska en förundersökning inledas? Han anklagas för sexuellt ofredande. Glöm nu inte att gå och rösta i veckan eller på söndag. Då kan ni säga er mening om politiker som vill sitta i EU. 
22.5.2019
Nu är förundersökningen inledd. Gick inte att göra på något annat sätt. En privatperson anmälde och åklagaren kan göra detta utan brottsoffrets medverkan. Sexuellt ofredande faller under allmänt åtal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar