fredag 3 maj 2019

Sverige löste klimatfrågan på 70-talet

Sverige är ett av de mest miljövänliga länder som finns för här gick på 70-talet landet över till en elproduktion som bygger på en fossilfri el. Sverige gjorde den snabbaste och mest miljövänliga omställningen och fick en klimatvänlig elproduktion för nästan 50 år sedan. Vi borde vara stolta över det, men så framställs det aldrig. Det är professor Staffan Qvist som har skrivit en bok om detta, som heter Klimatnyckeln. 

I Sverige finns en nästan ideal framställning av el genom kärnkraft och förnybart framställd el genom vind och vatten. Tyskland har däremot misslyckats med detta genom att avveckla kärnkraften och har istället lagt ut 3 000 miljarder på att vända trenden mot mer klimatvänligt. Tyskland har kvar sin kolkraft och det motverkar att utsläppen sänks.

Frankrike är dock ett land som har lyckats att fasa ut kolkraften liksom provinsen Ontario i Kanada. Där har kolkraften fasats ut med hjälp av kärnkraft. Det här är ett sätt att rädda världen menar professor Staffan Qvist. Detta kan sänka temperaturen över jorden genom att ta bort koldioxid ur luften. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar