måndag 6 maj 2019

Netflix får barn att begå självmord

"Tretton skäl varför" eller "13 reasons why" är en serie som avhandlar självmord och som har visats på Netflix. Den har fått barn att begå självmord. En av dem var Jessica Scatterson från England, som bara blev 12 år. Hon hängde sig efter att ha sett denna serie och lämnade efter sig en lapp med sex skäl varför hon ville dö. Serien handlar om en tonåring som begår självmord och lämnar inspelningar efter sig som berättar varför. I USA gick självmorden bland tonåringar upp 30 procent efter att serien visats första säsongen. Flest pojkar begick självmord. 

Serien ska inte ses av så unga personer. Det finns en smittorisk för självmord, det är välkänt ända sedan 1700-talet då "Den unge Werthers lidanden" kom ut i romanform. Det är en känslosam, romantisk brevroman, som gjorde författaren Goethe berömd, men också orsakade självmord bland unga män. Meningen med den nya Netflixserien är att väcka frågan om självmord och sätta upp detta på dagordningen, men detta kan också föra med sig att unga eller barn tar livet av sig.

Rachael Warburton är Jessica Scattersons mamma och hon menar att unga inte ska få se denna självmordsserie. Min egen upplevelse av livet på jorden är att det alltid har varit svårt, men meningen är att leva det och inte att ta livet av sig. Det finns dalar av sorg och bergstoppar med lycka i alla människors liv. Alla människor går igenom tanken någon gång att det inte är värt att leva, men det är det. Tro mig! Meningen med livet är att leva så gott och så länge det går. En av mina närmaste arbetskamrater begick självmord och han orsakade mycket smärta genom att göra så. Det är fegt att fly från livet! Det är bedrövligt att TV-serier kan få unga att sluta leva!

När en människa är 12-13 år är det mycket som står på spel för puberteten kommer och det liv som ligger framför en så ung människa kan tyckas vara svårt i dessa tider när jorden ändå kommer att gå under, för klimatet vi orsakar gör det. Det är bedrövligt att propagandan för att ta ifrån tonåringar lusten att leva är så hård. Livskraften hos en individ måste vara större och plöja igenom all den oerhörda pessimism om vår framtid som finns i medier och bland kamrater på sociala medier. Det är mycket lätt att bli förkrossad över alla dumskallar som finns där ute. Jag vet. Och det är inte längre föräldrarna som uppfostrar barnen utan de får sina idéer från kamrater. Det hände Jessica Scatterson för hon kommunicerade mycket på nätet innan hon hängde sig i sitt rum.

I min absoluta närhet har ingen tagit livet av sig. Inte min mamma som dog av astma när hon var 43, inte min pappa som dog som 87-åring, inte min sambo som fick cancer och kämpade, men dog när han var 57 år. Fullt upptagen med att leva. Precis som min mamma och pappa. Att ta livet av sig gör bara att problemen kvarstår. Eller blir värre eftersom det skadar omgivningen så mycket. Vi befinner oss på den här planeten, för att skada oss själva eller andra så lite som möjligt. Efter vår egen medvetenhet. Tonåringar är inte tillräckligt mogna för att diskutera döden. De ska inte vara inriktade på detta. Utan på att förbereda sig att ta itu med livet och de problem som världen eller de själva har. Så sorgligt ifall de inte orkar göra detta för att de har för litet stöd från vuxenvärlden. 


Jessica Scatterson tog livet av sig.
Meningen med livet är att leva det.
Faksimil från Google.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar