lördag 25 maj 2019

Varför måste Mount Everest bestigas?

UPPDATERAT
Den tionde bergsbestigaren att dö på några veckor, nu när det har varit kö upp till toppen på Mount Everest, blev britten Robin Haynes Fisher, 44 år, som absolut var tvungen att ta sig upp på alla de tio högsta bergen i världen. Kö upp till toppen? Jo det var kring 350 människor som köade för att komma fram. Stigen upp till toppen är inte så bred. Robin Fisher lyckades ta sig upp, men dog sedan 150 meter ned på tillbakavägen. Fisher klagade på att han mådde illa på nedvägen. Han fick syrgas och vatten, men det hjälpte inte. Tjugo människor har dött under vårsäsongen på berget. Är det verkligen värt det? På bergen troddes gudarna bo förr i tiden och ibland tror människor det fortfarande. På höjder över 4 000 meter får människor höjdsjuka med lungödem och hjärnödem. Livshotande tillstånd!
31.5.2019
Den elfte som dog på kort tid blev den 62-årige amerikanen Christopher John Culish. Han kom upp till toppen, men dog plötsligt och oväntat på nedvägen. Men han hade ju lyckats att bestiga de högsta bergen på de sju kontinenterna. Bra gjort! Och när man är 62 kan det väl vara lagom att lämna planeten för gott. Ursäkta mig! Men jag blir så trött på de där äventyrarna. Man måste faktiskt inte bestiga berg. Bättre att skaffa sig en Porsche och en ung brud. Man kan dö av det också.
3.6.2019
En halv miljon kronor behöver man för att kunna bestiga detta berg. Att det blir sådana köer beror av att Nepal har sänkt kostnaden för att få klättringstillstånd till 105 000 kronor för att få fler till Mont Everest. Tidigare kostade det 240 000 kronor att få klättringstillstånd. Nu är det glada amatörer som har lite pengar och lust att klättra som lockas dit. De som har köpt allt annat på denna jord kanske. 


Här skriver flickvännen Kristyn Carriere att han nådde sitt mål, men hennes hjärta är krossat. 
En skrämmande bild tagen för ett par dagar sedan.
Här står människor i kö för att nå toppen.
Faksimil från Google. 


1 kommentar: