tisdag 7 maj 2019

Birgitte Kallestad dog av rabies

UPPDATERAT
Det första dödsfallet sedan 1815 i rabies har inträffat i Norge. En kvinna i 20-årsåldern avled i går på sjukhus. Det var svenska myndigheter som hjälpte till att konstatera att det verkligen var rabies för i Norge finns inte möjligheten. Kvinnan hade rest i Sydostasien och hade blivit biten av en hund för två månader sedan. Det går att klara sig från rabies även om en människa har blivit biten av ett rabiessmittat djur, men då ska insatserna sättas in genast. Rabies förekommer fortfarande i 150 länder i världen. Kring 50-70 000 dör årligen av sjukdomen. Särskilt indiska barn är utsatta. Men sjukdomen finns också i Afrika och på de amerikanska kontinenterna. 

Rabies orsakar akut hjärninflammation hos människor och djur. Det tar mellan en till tre månader innan sjukdomen bryter ut beroende på hur långt i kroppen viruset måste förflytta sig. Då den har brutit ut leder den nästan alltid till döden. Patienten får svårigheter att dricka och drabbas av kramper, aggressivitet och medvetslöshet.
10.5.2019
Det var Birgitte Kallestad, 24 år, som tyckte så synd om en hundvalp hon hittade vid vägkanten så hon tog den med sig och skötte om den. För den var sjuk. Den bet henne lite så där som hundvalpar gör. Det här hände på Filippinerna och hundvalpar ska inte bitas! Men det gjorde den här och alla lekte med den. Hon gjorde ren såren som blev i fingrarna, men ingen tänkte på att söka läkarvård. Och det tog lång tid innan hon blev sjuk och ingen trodde till att börja med att det var rabies. Hon gick flera gånger till läkare och blev till slut inlagd på sjukhus. Det är hennes familj, som berättar för pressen, för det går så många rykten. De vill berätta hur det gick till. Hon var djurälskare och jobbade själv i sjukvården. 
9:12
Hon har själv berättat att hon led av en sjukdom med anfall som liknade epileptiska sådana. Kanske därför det tog så lång tid att begripa vad hon hade drabbats av. Hon var en bioingenjör till utbildningen och sysslade dagligen med infekterade prover.
Den var Birgitte Kallestad som dog av rabies.
Ta aldrig hem hundvalpar som verkar sjuka!
Foto från familjen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar