torsdag 17 februari 2022

Det är farligt att vara i mörkaste Afrika

 Jag har inte orkat titta på Uppdrag Gransknings senaste program om vad som hände i Kongo då Zaida Catalan och amerikanen Michael Sharp var där på FN-uppdrag, men helt klart är att dessa båda var naiva och inte insåg vad de gjorde. Likadant var det när min kompis från Journalisthögskolan Karl Bergman från SvD och Arne Lemberg från Expressen gav sig av till Uganda (gränsar till Kongo) för att göra reportage 1979 och blev mördade av en militärpatrull. Två tyska journalister från tidningen Stern sköts och mördades också där. 

De båda senast mördade blev lurade av de tolkar de hade. Så dumt att lita till att allt går rätt till. Det gör det inte i dessa länder. I detta fall sade de svarta att de vita skulle dödas. Självklart var det dumt att skicka dem till detta land, där det aldrig har varit riktigt lugnt, för att utreda brott mot mänskligheten. De blev istället ett exempel på vad som försiggår. Femtioen personer dömdes till döden för att ha mördat de båda. Medan två personer dömdes för morden på de fyra journalisterna 1979. 

FN:s ledning har mörkat vad som hände, att också den kongolesiska staten var inblandad i mordet på de båda utsända av FN. Det säger en del om denna överstatliga myndighet och vad som har hänt med den. Korruption har ett flertal gång utretts inom FN. Senast år 2019. Zaida Catalan var länge med i miljöpartiet tills hon tyckte att hon hade nått vägs ände där. Det är det mest ideella och naiva partiet i Sverige fortfarande. Frånkopplat från verkligheten.

Jag kan inte tycka att Zaida Catalan och Michael Sharp är några hjältar, som har dött för en större sak. De är offer helt enkelt, för att de och deras organisation FN, där Chile stod bakom deras uppdrag, inte var tillräckligt förberedda utan begav sig av naiva och troskyldiga som ett par lamm till slakt. Tyvärr lär det inte vara sista gången det händer. 


I det mörkaste Afrika kopplas till kolonialismen och rasismen på 1800-talet, men det råder fortfarande mörker i delar av Afrika. Och det är farligt att bege sig dit. Stanley kartlade centrala delar av Afrika som då fortfarande var okända. Han hittade också Livingstone som troddes död, men som levde och befann sig söder om Kongo i Tanganyika, där han bland annat ville bekämpa slavhandeln. Bilden ovan skildrar deras möte. Livingstone I presume? Det ägde rum år 1871.


1 kommentar:

  1. Det är farligt att vara i mörkaste Afrika
    Och när alla klimatflyktingar kommer hit så blir det
    lika uselt här.

    SvaraRadera