fredag 11 februari 2022

Utlänningar ska kunna utvisas när de begår brott

 Jag trodde inte mina öron när inrikesminister Anders Ygeman ställde sig upp nu på morgonen i en presskonferens och menade att icke svenska medborgare ska kunna utvisas när de begår brott. Jaså? Det trodde jag var självklart. Vad betyder detta? Att imamerna som är dömda till utvisning nu äntligen ska kunna utvisas?

Nej det betyder det förmodligen inte utan att utlänningar, som begår brott i Sverige ska kunna utvisas om de får sex månaders fängelse. Därmed sänks gränsen från ett års fängelse till sex månader. Det här visar väl enbart att Sverige har för låga straff. Grov stöld kan till exempel ge sex månaders fängelse. Narkotikabrott kan ge sex månaders fängelse om det är ringa. Ska den personen då utvisas sedan?

Det här verkar vara ett sätt att spara pengar genom att inte behålla kriminella så länge i landet. Och det är väl okej? Jodå om det genomförs i praktiken och inte enbart stannar vid en önskan om att så ska ske. 

Men nu vill regeringen också att det ska finnas en ordentlig anknytning till landet plus att de som har kommit hit som unga också kan utvisas om de begår brott. De som har vistats här länge har tidigare inte kunnat utvisas utan synnerliga skäl. Nu ska detta kunna ske. Utvisningarna kommer att öka med 30 procent tror Ygeman. Jag minns när han sade att åtminstone hälften av de som ankom till Sverige i och med vågen av invandrare 2015 skulle skickas tillbaka. Det var kring 80 000 då, som skulle ha blivit tillbakaskickade, men det blev de inte. 

Nu försöker regeringen lappa och laga på alla löften, som föll till marken tidigare. Allt för att försöka få sitta vid makten en period till. Sedan kan de ändra allt under de fyra kommande åren. Vi har långt kvar till återkallande av medborgarskap, som också har varit uppe till diskussion. 


Nej svenskt medborgarskap kan inte återkallas vid grova brott. Medborgarskapet kan heller inte återkallas om det har erhållits på felaktiga grunder eller genom falska uppgifter. Inte heller om personen inte längre bor i Sverige. Har någon fått ett svenskt medborgarskap är det där tills döden inträder. Eller ibland inte ens då. Det går att dölja att någon är död. Eller låtsas att någon är död och få bidrag. Inte ens terrorbrott gör att personen fråntas sitt svenska medborgarskap. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar