torsdag 3 februari 2022

Kungen invigde våtmarken men längre bort ska den styckas

 Den här lilla röda busskuren nedan, som påminner om röda stugor på landet, döljer att det går en stor väg framför den och att busshållplatsen har förlängts av Trafikverket för att ge bussar och passagerare mer plats. Ja men det är väl bra? Jodå, men eftersom det finns stora höjdskillnader på ömse sidor om denna väg nummer 274 så blir resultatet det isfall ni ser nedan. Det är så mycket asfalterat nu att vattnet måste ta sig fram under vägen och ut på det som är äng, våtmark. Jo men det är väl bra? Våtmarker behöver vi. 

Jodå det är bra och i lokaltidningen Nacka Värmdö Posten stod nu i veckan en artikel om att platsen där jag bor kommer att bli ett nytt Everglades. Som Floridas träskmarker då med tropiskt klimat och alligatorer. Skribenten måste väl vara ironisk av någon anledning. Eller är detta verkligen skrivet med allvar? Artikeln är låst, men ni kan se rubriken här. Det har inte ens de mest galna klimataktivisterna påstått, att vi ska få tropiskt klimat i Sverige.

Jag försökte skriva om det här på den lokala facebookgrupp som finns här, men den enväldige domaren som håller i denna grupp tyckte att jag hatade. Jag försökte förklara för honom att jag bara ville ha information och jag skrev också till styrelsen för den Samfällighet, som finns här och bad om information. För tanken är att området som nu är äng och våtmark ska styckas delvis och bebyggas. Medan i närheten har kungen invigt den återställda våtmarken, för det var ett så fint projekt mellan bolag och kommun. Havet ligger alldeles i närheten och vattnet är på väg dit varje dag på året. Den rakaste vägen. Jag blev borttagen ur gruppen för så fick jag inte skriva. Det var hat. Svårt att veta om jag ska skratta eller gråta. Den här mannen har bestämt sig för att jag tillhör hatgruppen och då gör jag det. Helt enkelt.

Nu blev jag tvungen att skriva till Samfälligheten igen för att upplysa dem om att det inlägg som jag länkade till i lokala facebookgruppen var borttaget och upprepa vad jag ville ha information om. Ska ängarna, våtmarken bebyggas och hur mycket och när? Kommunens översiktsplan uppger att en del tomter kan ligga där i nuvarande äng och våtmark, och där jag bor är numren på tomterna anpassade till en framtida utveckling av bebyggelsen, som ska ta bort ängarna och våtmarken. Så olika kan det se ut inom ett par kilometer inom samma område på Värmdö. Naturen har omistliga värden, som delvis redan har gått förlorade här. Under de snart 35 år jag har bott här har lärkorna försvunnit, orkidéerna också plus kantarellerna. Svalorna är ett fåtal mot förut. Ekarna i området är döende eller döda av ekmal. Tyvärr. Isfallet är följden av att det ständigt passerar vatten här under marken, som svämmar över och fryser till. Vatten söker sig den väg som går mot havet, rakaste vägen. 

Den här eken, som bara var ett skelett stod upprätt till den senaste stormen nu. Men till sist gav den upp och tog med sig tallgrenar i fallet. Så mycket kraft hade den fast den har varit död i mer än ett decennium. Det är ekmal som tar död på ekarna. Fast experter alltid säger att de inte är farliga. Jo till slut dör också ekar av dessa insekter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar