lördag 8 oktober 2022

Anna Wahlgren gjorde av med miljoner

 Jag har ingen personlig relation till Anna Wahlgren som nu dog i Goa i Indien i går just när hon hade fyllt 80 år. Hon var en omstridd person, som gjorde av med miljoner och som tiggde av folk för att slippa sälja sin gård i Jämtland. Hon skrev Barnaboken 1983 och ville att alla skulle uppfostra sina barn som hon hade gjort. Vila i frid säger jag. 

Hon var svårbegriplig som människa och hon fick uppleva det värsta en mamma kan gå igenom: att två av hennes barn dör. Det var Sara Danius, som dog i cancer 57 år gammal och en pojke Aron som hon fick i Egypten, som bara blev fyra år. Han dog i difteri. Då hon var gift med Hamid el Khatib. Hon var gift sju gånger. Och hon sade sig bli utsatt för mordförsök av ett annat av sina barn Felicia Feldt, som skrev en bok om henne "Felicia försvann". Så hon var inte helt lätt att ha som mamma heller. Till slut sålde hon sin gård i Jämtland och flyttade till Indien. Där hon nu avled efter sjukdom. 

För mig är den här sortens människor svårbegripliga - de som vill ta så mycket plats i samhället. Säger jag som själv är författare och journalist, men jag har aldrig velat ta så mycket plats som Anna Wahlgren gjorde. Och det är naturligtvis svårt att föda och ta hand om nio barn. Hon tillhörde en annan generation än min trots att hon inte var mer än drygt tre år äldre. Hon motsatte sig daghem för små barn och ville ha obegränsad makt över sina egna barn. Hennes metoder att uppfostra blev ifrågasatta.

Hon ärvde sju miljoner efter sin far, som var byggmästare, men slösade bort dem också. Hon levde ett liv där hon ständigt tog ut sig själv och sedan behövde lite lyx för att ta igen sig. Hon tog banklån för att åka till Sydamerika när hon var 70 år. Hon tog helt enkelt stora tuggor av allt materiellt som fanns i denna värld. Slukade glupskt allt hon kom över och var både alkoholiserad, egoistisk och gränslöst promiskuös enligt Felicia Feldts bok om henne. Till sist ville hon bli andlig och bo i Indien. Hon bodde med sin adoptivson Vito och hans familj. Och där räckte hennes fattigpension till att försörja hela familjen. Enligt vad hon har berättat. Kring 8 000 i månaden. 

Hon sade också att hon hade ordnat för familjen så att hennes barnbarn kan få utbildning upp till collegenivå. Vilken eventuellt betyder detsamma som att gå igenom gymnasiet och det är ju gratis i Sverige. Fast hon menade kanske Vitos barn? Men hon har också sagt att hon har tagit hand om sin familj på andra sätt. Vad nu detta innebär. Men nu lär hon vila i frid! Efter sitt stökiga, kontroversiella liv. 


Anna Wahlgren sålde sin gård i Jämtland för sex år sedan och flyttade till Indien. Där drömde hon återigen om att bli "jätterik" och kunna använda pengarna till att bli som moder Teresa. 

1 kommentar: