torsdag 20 oktober 2022

Utan religion och heder som bojor

 Robert Hannah, liberalerna, har skrivit ett klargörande debattinlägg om heder och slöjor. Han berättar om sin barndomsvän, som tyvärr inte lever längre, men som fick smyga sig till undervisning i simning i skolan. För hennes föräldrar hade sagt att det var haram lika med förbjudet för henne. Hon deltog inte i den vanliga simundervisningen, men fick i smyg specialundervisning, för då slapp hon ha slöjan på sig. Den som hon annars alltid hade på huvudet som ett bevis på att hon var from och lydig. Denna Berlinmur av tyg som Robert Hannah kallar den. 

Det är en beskrivning från en annan värld, en som jag aldrig har upplevt. Tvärtom så åkte vi själva vi barn till Medborgarplatsen och köade för att få komma in och simma i badet där. Då på den tiden så hade inte alla badrum hemma, utan då behövdes verkligen de offentliga baden. Det fanns barska tanter som berättade att vi måste skrubba oss först och duscha, för att sedan få förmånen att simma i bassängen. Då på den tiden gick det att släppa iväg oss ensamma utan föräldrar, något som numera är otänkbart. 

Slöjan på små barn, läs flickor, är naturligtvis tänkt att hindra deras rörlighet. Att få dem instängda i tyg för att de ska begripa att de är annorlunda är sina kristna kamrater. För mig som slukade Tusen och en natt när jag var liten är det ofattbart att delar av denna sagobok har letat sig hit till vårt land. Att det fortfarande efter tusen år är män som bestämmer vad små fickor ska ha på huvudet. 

Som ni vet har människor i Iran gjort uppror inte bara mot slöjan egentligen utan mot hela detta förfärliga system där gammaldags maktmän får bestämma allt om kvinnor. Mänskligheten går mot en ny tid då religioner inte kommer att ha samma makt över allas sinnen, utan en ny andlighet kommer att bli vars och ens övertygelse. Men dit är det långt så länge föräldrar går på dumheterna om slöjan och andra påbud för deras små flickor. Dessa föräldrar är själva inlåsta i ett religiöst system. 


Världen indelad i religioner. Människor kan ändå vara fria och slippa påbud som behandlar dem som mindre vetande och underställda makten hos gammaldags läror. Den här kartan visar islam utbredd över minst lika stora områden som för drygt tusen år sedan. Se nedan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar