torsdag 13 oktober 2022

Egentligen är väl Putin svensk?

 Är det inte så att vikingarna, ruserna, var de som grundade Ryssland och Vladimir Putin ser väl lite svensk ut till utseendet. Han har väl ärvt sina gener från vikingarna. Antagligen. Eftersom vikingar reste kors och tvärs och även tog slavar, plus gjorde sig själva rika genom plundring och mördande. Påminner rätt mycket om Putin. Han har spårat ur åt det hållet Men så har vi prinsessan Ingegerd från Sverige, som gifte sig år 1019 med storfursten Jaroslav Vladimirovitj från Kiev. Hon var dotter till Olof Skötkonung i Sverige. 

Ingegerds dotter Anastasia gifte sig med Ungerns blivande härskare Andreas och Anna, också dotter, gifte sig med Henrik I av Frankrike. Sålunda finns gener än i dag hos både Spaniens och Luxemburgs regenter från denna svenska. Ingegerd som också fick namnet Irina finns i den ryska kyrkokalendern som helgonet den heliga Anna liksom hennes son Vladimir, och självaste Ivan den förskräcklige beslutade på 1500-talet att själamässor och gudstjänster skulle hållas över dessa båda "så länge världen består". Det ryska statliga filminstitutet spelade 1996 in en film om Ingegerds liv. 

Så detta helgon betyder något även i denna tid både i Ukraina och Ryssland och hon borde väl hålla sin hand över dessa båda länder. Så vad bråkar Putin om? Han skulle inte ha gett sig på Ukraina. Det var hans största dumhet. Han anser bara sig själv vara helig och att han har rätt att ta vad han vill. En hemsk syn på livet och sig själv. Och alldeles säkert är hans tid all inom kort. Diktatorer faller alltid förr eller senare. Tyvärr drar de med sig en del elände innan, men vi får be en bön till den heliga Anna så kanske det går fortare. 


Prinsessan Ingegerd Olofsdotter med sin man storfursten Jaroslav. Hon är känd under namnet den heliga Anna av Novgorod. Ett helgon. Det finns till och med kyrkoförsamlingar i Sverige under hennes namn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar