fredag 18 november 2022

Chris Helmsworth destinerad för alzheimers

UPPDATERAT

Skådespelaren Chris Helmsworth, som har spelat Thor bland annat, fick veta när han lämnade blod för att se om han var frisk att han hade fått varsin gen från sina föräldrar, som gör att han riskerar att få alzheimers när han blir äldre. Han fyller 40 år nästa år och är med i en TV-serie, en dokumentär, som handlar om att förlänga livslängden och må bra samt slåss mot åldrande. Han om någon borde väl kunna det? Han som ser ut som friskheten själv. 

Är det någon mening med att ta reda på allt elände, som kan drabba en människa genom att undersöka blod och gener? Tanken var att läkaren skulle berätta detta om kommande eventuell sjukdom för Chris Helmsworth inför kamerorna, men det ville läkaren inte göra utan gjorde det privat med honom. Chris Helmsworth hade förstås många frågor om detta och fick veta att det 8-10 gånger mer troligt för honom att utveckla alzheimers än för en annan människa utan dessa gener. 

Chris Helmsworth började då tänka mer på sin egen dödlighet och döden. Det sista avsnittet i TV-dokumentären handlar om döden. Han pratar då med vårdare som ägnar sig åt palliativ vård i livets slutskede och också med svårt sjuka människor, som vet att de ska dö. Han pratade också med en "death doula", som jag inte vet vad det är riktigt. Finns nog inte i Sverige. Bara doula som har hand om gravida kvinnor när de ska föda. Men allt detta fick honom att tänka att han inte var redo att ge sig av från livet ännu. Han bestämde sig dock för att hans egen diagnos skulle vara med i serien. Han tänkte att det kunde hjälpa människor att ta bättre hand om sig själva.

Han spelade återigen Thor i sommarens fjärde film om guden Thor: Love and thunder. Och nästa år ska han vara med i ännu en uppföljare Extraction 2. Kontrasten mellan denne hjälte på film och vad som kanske väntar honom kunde inte vara större. Men så där är livet. Upp- och nedgångar följer på vartannat. Ni minns kanske Stålmannen Christoffer Reeve, som råkade ut för en ridolycka och förlamades. Men det är förmodligen bättre att ta en dag i taget och ta itu med olyckor och sjukdom när de väl uppträder. Att leva i framtiden är väl lika onyttigt som att ständigt leva i dåtid. 

19.11.2022

Chris Helmsworth uttalar sig i Vanity Fair om hur denna gendiagnos har påverkat honom. Han tänker spendera mer tid med familjen när han har avslutat sina nutida åtaganden. Han känner det som att han har sprungit ett tioårs lopp med allt han har gjort. Dags att dra ned på allt så att han inte ångrar sig när barnen är stora och har flyttat hemifrån. 


PS. Jo numera finns det dödsdoulor också i Sverige sedan 2021. De kan följa en döende patient på ett annat sätt än vad sjuksköterskor kan göra. DS. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar