tisdag 8 november 2022

Klimatbonusen på elbilar försvinner

UPPDATERAT

 Skynda att fynda och köpa din nya elbil för i morgon är det för sent. Då är klimatbonusen borta på 70 000 härliga skattekronor (eller 50 000 nästa år). Det var den senaste nyheten i nya budgeten i går. Denna bonus har kostat alldeles för mycket för skattebetalarna och varför ska bilar som kostar kring en halv miljon eller upp till 700 000 kronor subventioneras? Elbilarna har kostat skattebetalarna 14 miljarder i bidrag i år, men nu skärs de sista 7 miljarderna bort. Om inte bilhandlarna blir överhopade med beställningar i dag. 

Annars blir det en stram budget som presenterades nu på morgonen av finansminister Elisabeth Svantesson. Inflationen som är lika hög som när jag var yngre på 90-talet blir nu nästa generations fattigprövning. Alla får högre kostnader, men dessa faller på var och en av oss. Inga skattesänkningar är att vänta för dem med låga inkomster. 

10.11.2022

Både Stockholm och Göteborg ska införa förbud mot bensin- och dieselbilar i innerstan. Tidsplanen för Göteborg är inte fastställd, men i Stockholm gäller förbudet från 2024 i Gamla stan och delar av Norrmalm. Hantverkare är inte undantagna utan alla måste köra elbil eller gasbil. Det är miljöpartiet som har tagit över i båda städerna. Dock gäller det inte sjuktransporter. Det tackar vi för!

Den här elbilen kostar mer än 2 miljoner kronor och för den får ingen någon elbonus i Sverige. Men i morgon är det slut med bonusen för alla elbilar, för de har blivit billigare enligt regeringen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar