torsdag 22 februari 2024

51 dollar var spionage mot rysk säkerhet

 Om man har dubbla medborgarskap och ett av dem är ryskt så kan det vara farligt att stödja Ukraina på något som helst sätt. Det fick Ksenia Karelina, amerikansk medborgare, veta när hon togs om hand av ryska myndigheter och hennes mobil gicks igenom. Där framkom att hon hade gett 51 dollar till stöd för välgörenhet i Ukraina. Hon anklagades då för att ha gett "finansiellt stöd till en främmande stat, med aktiviteter emot rysk säkerhet". Något som kan ge 20 år i fängelse i Ryssland. Hon ansågs vara spion helt enkelt. 

Ksenia Karelina är inte politisk på något sätt utan arbetar i USA som kosmetolog och är nästan en äkta ballerina enligt hennes pojkvän. Hon var i Ryssland, för att hon hade hemlängtan, och hon är så stolt över sitt land och ville hälsa på sina äldre släktingar i Jekaterinburg nära Uralbergen. Det var där i den staden som den siste tsaren och hela hans familj avrättades den 17 juli 1918. 

Hennes pojkvän tror dock att Ksenia Karelina inte ska gå något hemskt öde till mötes, utan att USA ska ta hem henne. Vi håller tummarna för att kriget med Ukraina inte ska drabba också denna alltför naiva amerikanska. Att hon kvarhålls säger något om hur illa detta krig har skadat Ryssland och dess förhållande till omvärlden. Putin avrättar inte enbart sådana oppositionella som Navalnyj utan oskyldiga lite naiva medborgare som Ksenia Karelina råkar också illa ut. 

Hon kan i värsta fall användas som gisslan för att få loss ryska medborgare som finns i fängelser i Europa. En amerikansk journalist togs också i Jekaterinburg förra året anklagad för detsamma som Ksenia Karelin nu. Putin nämnde mördaren Vadim Krasikov i sin intervju med Tucker Carlson och Putin menade att denne Krasikov helt enkelt eliminerade en skurk av patriotiska orsaker och att han ska friges. Denne mördare har fått livstid i Tyskland och tillhörde en speciellt utvald militär grupp, som var underställd den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Ksenia Karelina framför Brooklyn Bridge i New York. Hon hålls nu kvar i Ryssland anklagad för spionage och kan bli gisslan, för att befria en rysk mördare ur tyskt fängelse. Ryssland samlar på sig amerikanska medborgare för att byta dessa mot vad Putin menar är patrioter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar