lördag 3 februari 2024

Folke Schimanskis syster blev nazist

 Folke Schimanski blev anti-nazist men hans syster Vera blev nazist och är det fortfarande vid 90plus. Nu har brodern Schimanski skrivit en bok om sin syster Vera Oredsson, men han förstår henne inte. Utan han har förträngt henne, säger han. Jo han var enbart fyra år när Vera som var tolv år då skickades iväg för att indoktrineras i den tidens Tyskland. Det var år 1940 mitt under brinnande krig och barnen skulle skickas bort för att inte bombas ihjäl av engelsmännen. Sedan efter två år utbildas hon till sjuksköterska så Folke träffar henne inte igen. 

Den 16-åriga Vera och mamman plus Folke flyr till Sverige 1945, men Vera är så helt och hållet indoktrinerad att hon reser med hakkorset kvar på sin jacka. Hon är uppenbarligen inte så intelligent så hon har kunnat stå emot den propaganda hon har utsatts för i sitt tidiga liv. Så därför håller hon fast vid det som hon har fått att tro på som den frälsande läran.

Veras resa heter Schimanskis bok, men det är en betraktelse från ovan över hennes färd genom livet. Han har inte brytt sig om att ens prata med sin syster när han skriver sin bok. Så hon är uppenbarligen inte så intressant. Eller hon skulle kanske låta som Hitler ännu i denna dag? Hon är ju ledare för nazisterna i Sverige. Men han skulle ha kunnat prata med islamister, för de är tillräckligt indoktrinerade genom sin religion, för att tycka och åstadkomma detsamma som Hitler. 

Folke Schimanski tänker framträda på Stadsteatern vid Sergels Torg och prata om boken den 7 februari. Så då kan ni kanske få lite mer förståelse för den här familjen och särskilt för Vera. Men för mig är det inte så märkligt att brodern som föddes 1936 i Berlin blev något annat än systern Vera som föddes 1928 också i Berlin. De växte upp i två olika länder fast det geografiskt var samma land. Tyskland drabbades hårt av börskraschen 1929 och dessförinnan av hyperinflationen 1923. Då pengarna blev värdelösa. ÅR 1932 var 30 procent arbetslösa i Tyskland. Värst i världen och då blev Hitlers parti det största i valet. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar