torsdag 10 oktober 2024

DNA-testning före äktenskap

 I Saudiarabien där kusinäktenskap är vanligt så infördes DNA-testning för att upplysa om genetiska risker. Det medförde att 180 000 förlovningar bröts för vem vill med vilje ingå i en relation som kan skapa sjuka och handikappade barn? Risken för blodsjukdomar, hjärtsjukdomar, cystisk fibros eller skolios, skelleftesjukan, bröstcancer och depression kan också vara ärftliga sjukdomar.

I framtiden kanske alla genomgår en sådan DNA-testning så att risken för sjuka barn kan minska. Men nu handlar det om att kusinäktenskap inte ska få ingås i Sverige. Det har inte varit så särskilt vanligt i Sverige för alla har vetat om att det kan göra att anlag, som inte slår igenom annars blir något som träder fram och kan ta över en människa och göra henne sjuk genom arv. Sicklecellssjukdom kan också bli vanligare genom arv, vilket gör att en människan inte lever så länge. Den sjukdomen förekommer där det finns malaria i världen. 

Från 2026 ska kusinäktenskap inte tillåtas längre i Sverige enligt regeringen. Inte heller ska en farbror få äkta sitt syskonbarn eller halvsyskon kunna gifta sig. Lagar är nog bra, men DNA-test före sådana förbindelser som giftermål kan göra att människor förstår varför de inte ska gifta sig. Risken är annars att det ingås informella äktenskap inom klaner för att gå förbi lagstiftning. 

Sådana här släktkartor är inte tillförlitliga. För dessa kartor beror av vilka människor som finns i systemet som gör DNA-testet. Mänskligheten finns inte där i sin helhet. Men däremot kan DNA-testning hjälpa för att avslöja ärftliga sjukdomar. Och i framtiden kommer detta säkerligen vara obligatoriskt före äktenskap. Det är det redan i Qatar, Saudiarabien, Iran och Cypern. 

1 kommentar:

  1. Den gamla vanliga hindersprövningen kompletteras alltså med ytterligare
    ett moment ...

    SvaraRadera