torsdag 3 oktober 2024

Melania Trump är för abort

I Melania Trumps bok, som kommer ut nu, där hon berättar allt säger hon också att hon är för abort, att kvinnan själv ska bestämma över sin egen kropp. Hon har haft den synen hela sitt vuxna liv skriver hon i boken Melania. Hon menar att kvinnan själv ska bestämma när hon vill ha barn och detta ska vara baserat på "hennes egen övertygelse och fritt från påverkan av regeringen", skriver hon. Detta går emot republikanernas och även hennes make Donald Trumps syn på saken. 

"Varför ska någon annan än kvinnan själv ha makten att besluta vad hon gör med sin egen kropp? En kvinnas fundamentala rätt till individuell frihet, till sitt eget liv, försäkrar hennes makt att avsluta sin graviditet om hon vill", skriver hon också.

 Hon gifte sig med Donald Trump år 2005 och tillsammans har de sonen Barron Trump. I USA har kvinnor haft rätt till abort sedan 1973, men Trump tillsatte de tre konservativa domarna, som röstade mot denna federala rätt 2022. Men han har också sagt nu att han kommer att lägga in ett veto mot statligt, federalt förbjudande av abort som president, om han blir vald. Men rätten finns kvar i delstaterna. I Florida, Georgia och South Carolina är abort förbjuden efter sjätte veckan. Delstaterna har själva rätten att förbjuda abort sedan 2022. Och i 15 stater är abort förbjuden utom i vissa undantagslägen, som att kvinnans liv är i fara. 

Melania Trump skriver också i sin bok att hon har alltid trott på rätten för människor att ta hand om sig själva i första hand. Hon menar att människor är födda med fundamentala rättigheter, vilket innefattar rätten att njuta av sina liv. Det gör att kvinnor har den naturliga rätten att fatta beslut om sina egna kroppar och sin egen hälsa, menar hon. Melania Trump föddes 1970 i Jugoslavien, som då var kommunistiskt. Det upphörde först år 1990, då Slovenien där Melania är född blev en egen demokratisk stat 1991. I Sverige har kvinnor rätt att själva besluta om abort till och med den 18:e veckan. 


Barron Trump är Donald Trumps femte barn och Melania Trumps första och enda. Han är född 2006, då Melania var 35 år. Men fler barn har hon inte velat ha. Barron är numera 18 år och längre än sina föräldrar, hela 206 centimeter lång. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar