lördag 5 december 2020

Corona förändrar Sverige

UPPDATERAT

Kriser förändrar alltid samhällen. Sverige har varit så förskonat genom 1900-talet och genom 2000-talet att alla hade somnat på sina poster. Tegnell var mer intresserad av Afrika och Somalia dit han åkte i mars i år för där behövdes hans hjälp med att forma en Folkhälsomyndighet. Nu har han råkat säga något om att invandrare råkar ut mer för smittan och sprider den mer och har fått backa i offentligheten. Så menade han inte utan det var glesbygd i länderna omkring oss som gjorde att de har färre dödsoffer. Men Danmark är ett litet och tättbebyggt land med färre dödsoffer än Sverige. 

Myndigheterna i Sverige har varit i stort sett intakta för att vi aldrig var med i andra världskriget. Ingen annan stats makt tog över landet. Utan här har det fått fortgå med en trög förvaltning, vilket också ansågs demokratiskt, för då gick förändringarna inte så fort. Ingen har riktigt reagerat på att invandrarna har förändrat landet för då skulle vi vara rasistiska. Ingen har hejdat vare sig svenskar eller utifrån kommande när de har velat ta sig till Sverige. För vi behövde alla människor vi kunde får hit till vårt glest befolkade land. 

Ingen har dock gjort något fel förstås. Ingen har något ansvar för vad som har hänt. Vi får eventuellt utkräva det ansvaret politiskt om två år när det är val igen. Men tjänstemännen klarar sig alltid. Vi som bor i Sverige får skylla oss själva. För att vi har det land vi har. Epidemin från Kina skulle inte drabba oss. Vi skulle bara få något enstaka fall. Ingen trodde på Hollywoodfilmerna som i åratal hade varnat för hur fort en ny sjukdom kunde spridas över jorden. 

DN skriver i dag på ledarplats: 

I somras förklarade Tegnell: ”Misstag är något som man gör mer eller mindre avsiktligt och några sådana finns inte.” Och jag tror honom. Detta är inte avsiktliga misstag. Snarare är de en följd av högmod och ett osunt ointresse för invändningar.

Men om man utgår från den mer etablerade betydelsen av misstag – att fatta dåliga beslut – så blir listan lång. Mycket lång.

Felbedömning har följt på felbedömning. Utan någon tillstymmelse till självrannsakan.

6.12.2020

Professor Agnes Wold menar att så många fler har dött i Sverige än i våra grannländer beror av att svenskar reser så mycket. Och särskilt då den övre medelklassen i Stockholm. Plus invandrare med utländska rötter. Smittan kom mest från Spanien, Storbritannien, Frankrike och Belgien, säger hon. Det menar hon berodde av att under januari och februari i år så reste svenskarna mer än invånare i grannländerna. Dessutom har vi fler invånare med utländska rötter än grannländerna och de har släktingar i bland annat Europas storstäder. 

DÖDSFALL PER 100 000 INVÅNARE

Sverige: 69,4

Danmark: 14,95

Island: 7,64

Finland: 7,39

Norge: 6,66


Källa: Johns HopkinsGammaldags jular är bara att glömma. Ingen får träffa någon annan, utan bara de som bor ihop får umgås. Ensamhushållen är flest i världen i Sverige. Omkring 4 miljoner bor ensamma eller tillsammans med en person. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar