onsdag 30 december 2020

Här hade ungdomarna tur

UPPDATERAT

 Nedan kan ni se bilen som några ungdomar färdades i norr om Oslo för att släppa av en kompis. Men så försvann vägen framför den. Den som körde tvärbromsade förstås och ungdomarna ut ur bilen och sprang bakåt mot centrum. De hade tur, men det saknas fortfarande tiotalet personer och bland dem barn. Jag kan inte förstå att de har byggt villor på den här platsen i Norge norr om Oslo, för rasrisken konstaterades vara mycket hög år 2005. Leran blir kvicklera när det har regnat så mycket som det har gjort nu. Och allt glider då för leran blir som vatten. Men bara tre år senare 2008 byggdes området ut. 

Jag minns raset i Surte norr om Göteborg för min pappa Ingvar Rudberg, som också var journalist, skrev om det 1950. Bara en person omkom då, men husen hade åkt 150 meter. Min pappa jobbade på FLT (Förenade Landsortstidningar) och han liftade med flygvapnet ned till rasområdet. Så gick det naturligtvis inte att göra, men han åkte ut till Barkaby och fick lift mot alla odds till Såtenäs där en taxi mötte upp. Pappa hade lånat 500 kronor på morgonen och en kamera av sin kompis, som var fotograf.

Hela branten i Surte hade åkt ned i älven och husen stod på trekvart. Järnvägen var avskuren av raset strax efter att ett tåg hade passerat med 800 passagerare. Tur den gången också. Min pappa intervjuade villaägarna och fabriksfolk, som var evakuerade för deras fabriksområde var avstängt. Han ringde in ett reportage från en villa innan en telefonist avbröt honom för kablarna var påverkade i området. Han ordnade sedan med telefoto från någon tidning i trakten. På väg ut från rasområdet mötte han andra journalister från stockholmspressen. De hade chartrat ett plan tillsammans, men låg ändå efter min pappa i nyhetssammanhang. FLT hade en upplaga på 1,5 miljon då. 

Raset i Surte var det största i Sverige i modern tid förutom raset i Tuve 1977, då omkom nio personer, och äntligen lärde sig kommunerna efter detta att det inte gick att bygga hus på lerbranter. I Surte rasade 600 meter av branten. Tyvärr så är nog raset i Norge värre eftersom hela branten har gett vika där husen stod på ett 700 meter långt område. Och eftersom det saknas både vuxna och barn är det troligt att en del har omkommit, men det lär vi inte få veta i dag. Nu när mörkret har fallit igen över bygden. Tio personer är konstaterat skadade. Vi tänker på de saknade och de anhöriga. 

1.1.2021

Redan 2008 blev de norska myndigheterna varnade för att tillåta mer bebyggelse i området av en vattenexpert, men det går knappast att stå emot den så kallade utveckling av samhället. Därför byggdes så många hus tätt inpå varandra att nio hus med ett trettiotal lägenheter nu har rasat. De tio människor som ännu saknas är troligen inte vid liv. Men nu ska räddningsmanskap gå in i området med hjälp av broar av stål. I Sverige framställs det som att det är de förnuftiga svenskarna som kommer med hjälp, men så icke i Norge. 

20:30

Här är namnen på alla saknade i Norge. De är nu nio stycken för en har hittats död. 

3.1.2021

Fem av de saknade är nu hittade omkomna. Fem återstår att finna. 

17:23

Sex döda nu hittade. 

19:37

Ännu en död hittad. Nu saknas tre. 

5.1.2021

Hoppet är ute för de tre saknade och nu avbröts räddningsaktionen för det rasade mer. Tio människor har omkommit i detta lerras, som naturligtvis kunde ha undvikits genom att husen inte hade byggts så tätt inpå varandra på lera. Oförsvarligt att myndigheterna inte lyssnade på expertisen. Men nu lär norska myndigheter lära sig precis som svenska fick göra när det rasade 1977 i Tuve i Sverige då nio personer omkom. 


Ungdomarna lämnade bilen med varningsblinkers på för att inte fler skulle åka utför stupet. Ser ni bilspåren bakom och att bilar har vänt. Kanske räddades liv där trots allt. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar