onsdag 16 december 2020

Sverige som land finns inte längre

 Redan i maj i år konstaterade professor Bo Rothstein att coronaviruset skulle orsaka ett sammanbrott för den svenska modellen. Sverige skulle inte längre framstå som ett land fullt av ärlighet, välfärd, tillit och ordning. Nu har en kommission konstaterat att regeringen kunde ha gjort bättre ifrån sig, men att den gömde sig bakom experter och har skyllt på kommuner och regioner. Regeringen har inte haft något ansvar förrän nu när de fick hård kritik. Och då konstaterar Löfven att det beror av denna och andra regeringar, att så många har dött av corona i Sverige. Ansvaret är inte statsministerns. 

I morse fick professor Bo Rothstein framträda i Morgonstudion i SVT och råda regeringen att ta hjälp av ett råd av egna experter för att kunna stå emot andra experter. Detta för att kunna regera landet vid kriser. Han menade att detta som har hänt framstod som om överbefälhavaren hade sagt att nu är det krig och vi måste hindra fienden, men att de olika vapenslagen styrdes av militärer som inte hade lust att hindra fienden eller ansåg att det inte var viktigt att göra så.

Sverige är ett splittrat land och har varit så länge genom att vården och omsorgen av äldre under lång tid har varit eftersatt genom att finansministrar hela tiden har sagt att äldre minsann har fått så mycket av Sverige, att de får ta hand om sig själva och inte belasta statsfinanserna. Särskilt 40-talisterna har varit hatade av staten genom hela 2000-talet. Finansminister Pär Nuder kallade hela den generationen för "köttberg", som hans 60-talsgeneration skulle föda. 

Och 40-talisternas samlade pengar i pensionsfonder drogs in av staten (258 miljarder från AP-fonderna) när den bestämde sig för att ta över garantipensionerna. Pensioner som skulle föda också de pensionärer som aldrig någonsin hade jobbat i Sverige. Alla skulle vara jämställda inom välfärden och få lika mycket pengar vare sig de kom hit som icke arbetande eller inte. 

Välfärden pytsades ut över hela världen och det klarade naturligtvis inte ett land som Sverige med omkring en promille av världens invånare. Detta extrema högmod i välfärdspolitiken har nu fått sin sista spik inslagen genom alla stödåtgärder som regeringen hade råd med (fast de aldrig hade haft råd att ge 40-talisterna några bra pensioner). Finansminister Magdalena Andersson bytte fot och menade att Sverige hade sparat sedan 70-talet och hade så bra finanser att det gick att stödja alla nu. Borta var talet om 40-talisterna till slut. De flesta var redan döda för 60-talisterna hade sedan 1993 blivit en större folkgrupp. Och sista gruppen äldre skulle nu dö i corona. 

Staten sparade helt enkelt pengar på att alltfler äldre dog och inte längre behövde varken omsorg, sjukvård eller pensioner utbetalade av staten. Detta cyniska spel med befolkningen hade pågått under åtminstone 20-25 år. Alla som inte var födda och uppvuxna i Sverige var mer värda än de inhemska barnen. Importen av kriminella och banditer pågick för fullt för att arbetskraften behövdes. Men istället drabbades befolkningen av våld och utsatthet i brott. 

Coronaviruset visade naket alla brister som fanns i det svenska samhället och som hade skapats i och med att Sverige inte deltog i andra världskriget. De styrande trodde inte på någon pandemi. Den skulle inte komma hit sade experterna på Folkhälsomyndigheten. Sverige var alltid genom en särskild utvaldhet förskonat från pandemier och andra orosmoment, som kunde beröra resten av världen. Högmod går före fall sade människor förr i tiden. 


Dödsannonser för 40-talister publicerade i december. Nu klappar staten händerna av förtjusning över att slippa försörja och vårda dessa. Först har den här generationen häcklats i åratal av politiker och nu har mobbningen lyckats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar