onsdag 29 mars 2017

Flyktingbarn tar livet av sig

UPPDATERAT
Är det verkligen en så bra idé att skicka iväg ensamkommande barn till Sverige? Nu senast i måndags tog en flyktingpojke livet av sig i Fagerdala på Värmdö. Hade han inte haft det bättre hos sin familj i Iran? För där finns hans familj och de är nu underrättade om vad som har hänt. Det är hopp om en ny framtid som får familjer att skicka sina barn till Sverige, men hur får de det här? Just det här barnet hade väntat i mer än ett år på att få sin första intervju med Migrationsverket. I måndags eftermiddag gav han upp.

Jag har själv bott där ute i närheten av Fagerdala, men då på den tiden var det en industri, som gjorde madrasser. Numera är det lönsammare med flyktingboende. Grannarna där ute var upprörda över att det skulle bli ett sådant och jag skrev om det här när det var stämning på gång mot flyktingpojkarnas boende. För de hade spelat fotboll och använt marken som tomtföreningen hade hand om. Dock löste det sig och det blev ingenting av detta. Allt blev frid och fröjd.

Det är ett ensligt ställe Fagerdala, utan större folkmängd, ingen social service, mest sommarstugor och långt från stan. Det tar någon timme att nå Slussen. Det bodde lika lite folk där när jag slog mig ned där med familjen, men det gick bra för vi jobbade, gick i skolan och var inte hemma hela tiden. Man behöver ha ett enkelt socialt liv om man ska bo på landet. Och tycka om naturen. Vi bodde inte där så länge heller, några år bara. Sedan flyttade vi närmare stan. Fyra ensamkommande pojkar har tagit livet av sig sedan årsskiftet i Sverige. 
31.3.2017
Regeringen vill nu ändra reglerna för ensamkommande barn. De har kunnat få två års efterlevandepension utbetalt när de har intygat att deras föräldrar är döda. Summorna till ensamkommande barn blir då en klumpsumma på 70 000 kronor. För infödda svenska barn finns inte den möjligheten, utan där utbetalas 1 500 kronor per månad om någon har förlorat en förälder och det blir det dubbla beloppet om båda föräldrarna har dött. Annika Strandhäll (s) säger till TV4 att så här var systemet inte avsett och det har blivit stora belopp till ensamkommande utbetalt. Nu ska reglerna ändras så att utbetalningarna bara gäller en månad bakåt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar