onsdag 22 augusti 2018

Våldtäktsmännen kommer från andra länder

UPPDATERAT
Överrepresentationen för utomlands födda är stor när det gäller våldtäkter. Brottsförebyggande rådet (Brå) tar inte fram etnicitet. Det har varit mycket fult att tala om detta. Kring 58 procent av de som har dömts de senaste fem åren är invandrare och inte födda i Sverige. Det har länge varit känt bland allmänheten att det är så, men nu har Uppdrag Granskning tagit fram fakta. Den förbjudna etniciteten har tagits fram av TV-programmet som sänds i kväll. 

Det rör sig om 843 domar under de senaste fem åren och där är 58 procent födda utomlands. Det är särskilt tydligt när det gäller överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter. Gärningsmännen har ofta varit påverkade av alkohol och narkotika och utbildningsnivån har varit låg. En tredjedel har dömts för andra brott.

Sofia Näslund är en av de drabbade. Hon träder fram i TV-programmet. Hon blev våldtagen två gånger under en kväll av två olika gärningsmän. Det hände i Strängnäs och där bor hon inte längre. Den ene gärningsmannen är algerisk medborgare och han är dömd till två och halvt års fängelse. Den andre är syrisk medborgare och dömd till fem års fängelse. Båda nekade till brott trots DNA och båda ska utvisas. 

Vid överfallsvåldtäkter är drygt 80 procent från ett annat land och 40 procent av gärningsmännen har varit i Sverige mindre än ett år. Över hälften av gärningsmännen är födda utanför Europa. Kring 40 procent är födda i Afrika eller Mellanöstern. Männen från Afghanistan sticker ut. De är en liten grupp, men detta är det enskilt vanligaste medborgarskapet bland gärningsmännen.

Totalt anmäldes 6 715 våldtäkter år 2016, men bara en mycket liten del av dessa går till fällande dom.  Det är ett brott som ger lite straff. Risken är inte så stor att åka fast. De utländska gärningsmännen som ofta har levt i en mycket maskuliniserad omgivning tycker inte själva att det är något brott. Det finns fortfarande ingen forskning om etnicitet. Det här programmet är första försöket att prata öppet om förhållandena. 

Jag skrev redan 2010 om de anmälda våldtäkterna i Sverige som då var högre än i Kongo-Kinshasa, som låg i krig. Men 2016 menade professor Filipe Estrada att det inte gick att jämföra Sverige med andra länder, för här var feminismen så utbredd. År 2016 skrev jag också att ingen borde gå på festival utan försvarsunderkläder. 
16:03
Professor Jerzy Sarnecki förnekar sig inte. Han tycker att kvällen Uppdrag Granskning inte ska få sändas. Han menar att programmet bygger på "en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och att etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta". Han är den som mest har ingått i denna elit och hindrat att det forskas på gärningsmännen. Enligt honom är underlaget för litet för att kunna veta något alls. När nu äntligen ett TV-program tar itu med detta så ska det förbjudas igen. 

Uppdrag Granskning sänds klockan 20 i kväll i SVT1.

Här kan ni redan nu se Uppdrag Granskning på SVT Play. 


Sverige sticker ut i alla våldtäktsundersökningar.
Men ingen har brytt sig om att ta reda på varför.
Ingen forskning görs på gärningsmän.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar