Vår statistik över våldtäkter gör att vi tillhör de länder i världen där det är flest våldtäkter. Nu menar Filipe Estrada, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet att statistiken inte är jämförbar med andra länder. Detta beror helt enkelt av att vi är så jämställda i det här landet och har en så utbredd feminism så statistiken speglar detta. En kvinna som har levt i ett förhållande och blivit våldtagen där får räkna varje tillfälle och detta går in i statistiken som enskilda våldtäkter.
Enligt professorn är lösningen på detta inte att ändra statistiken utan att lära ungdomar att läsa statistiken korrekt, att helt enkelt vara källkritiska. Och att absolut inte jämföra med siffror i andra länder. Men är inte det lite svårt att göra samtidigt som myndigheterna då för en statistik, som vill svartmåla män så mycket som möjligt? Och ungdomarna ska läras att lita till myndigheter?
Här skrev jag 2010 om våldtäkterna i Kongo-Kinshasa, som Margot Wallström då upprördes över som FN:s sändebud. Det hade inträffat 242 våldtäkter under drygt en månad där medan i Sverige anmäldes 6 000 våldtäkter per år. Enligt FN:s siffror då så anmäldes 1 244 våldtäkter under tre månader i Kongo-Kinshasa medan år 2009 anmäldes enligt Brottsförebyggande Rådet då 5 879 våldtäkter i Sverige. I Kongo-Kinshasa bodde då 62 miljoner människor och det var krig medan i Sverige var det fred och här bodde 9 miljoner människor. Margot Wallström kallade då Kongo-Kinshasa för "världens våldtäktscentrum". Åtalsfrekvensen i Sverige ligger på ungefär 20 procent av alla anmälningar och fällande domar på ett par hundra fall per år.
Under 2014 anmäldes 6 700 fall av våldtäkt i Sverige. I drygt 60 procent av fallen var gärningsmannen helt okänd för offret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar