torsdag 7 mars 2019

Adib Waez en perfekt flykting

Adib Waez flydde som 16-åring från Syrien. Hans föräldrar sålde sitt hus och sin lastbil för att han skulle kunna betala flyktingsmugglare och skaffa ett falsk pass. De tog också lån. Fadern hade omkring 75 000 kronor att ge smugglarna. Adib Waez hade aldrig haft något pass och när det blev krig i Syrien var det omöjligt att få det, säger han. Han hade tagits av IS redan då i Aleppo och hotats till livet, för att han gick i för trånga byxor på en gata som var deras. Dessutom hade han blivit omöjlig för regimen i Syrien, svartlistad av president Assad, eftersom han hade deltagit i demonstrationer under den arabiska våren.

Han googlade Sverige för han hade hört mycket om detta land, men så såg han att det låg ett land brevid som hette Norge och att de hade bra skydd för barn. Det verkade fint för honom tyckte han. Så kom det sig att han sprang över gränsen från Syrien fast de sköt efter honom och togs sedan av flyktingsmugglare genom Turkiet och till Grekland år 2013. Han hade ett polskt pass och tog sig till Italien och hade en äldre polsk kvinna som ledsagare som föreställde hans mor. Han ljög för myndigheterna i Italien och sade att han bara ville resa hem till Polen med sin mamma. Man måste vara bra på att ljuga, säger han.

Från Rom, där han tog farväl av sina smugglare, tog han ensam flyget till Norge. Han hade stora resurser som flykting och kunde därför ta sig genom Europa med flyg utan att gå, som många gjorde. Han verkar ha varit en perfekt flykting och skulle bli medborgare i Norge nu i maj, men det har trasslat till sig och han har flyttat till Sverige. Han har del i Lyoness, som är ett pyramidliknande lotteribolag. Det är nu förbjudet i Norge, så därför har han flyttat till Sverige, för här går det bra att vara verksam i bolaget. Han är ambassadör och marknadsförare för det förbjudna Lyoness. I Sverige kallas bolaget Lyconet. 

Den här unge mannen ser på ytan ut att vara en perfekt flykting och en av de som ska lyfta både Norge och Sverige, men tydligen är han - precis som han har sagt till NRK i Norge - bra på att ljuga. Så det har han nu som jobb fast han har verksamheten från Sverige där detta går bra. Naturligtvis är Adib Waez egentligen inte någon flykting, utan någon som ville få det bättre i ett annat land. En ekonomisk migrant. Men flyktingar från Syrien kunde fly till Europa och Sverige tog emot alla med öppen famn. Norge gjorde det med Adib Waez när han blev den förste som sökte asyl i Norge från Syrien då 2013 när han var 16 år.

Adib Waez, som är 22 år nu, kan tyckas ha alla förutsättningar för att bli en perfekt flykting och lyckas bra i det nya hemlandet och han menar också att han blev jämställd med andra i Norge efter två år. Då hade han etablerat sig och hade ett eget bolag. Trots att han hade de sämsta möjligheterna, då han inte kunde språket och inte hade något nätverk. Och han tycker att det vore väl möjligt också för vanliga norrmän att bli som han själv en självständig bolagsman. Det handlar bara om att ha stark vilja och tro på sig själv.

Här kan ni se honom på Linkedin där han säger att han ska flytta till Dubai i år. Men just nu jobbar han från Stockholm. Och han har verksamhet i Norge, Sverige och Tyskland. Han har mer än 500 kontakter genom Linkedin. Han och jag har 15 gemensamma kontakter. För han lägger sig vinn om att ha kontakt med kända journalister och mediemänniskor. Han vill hjälpa alla att bli finansiellt fria, säger han. 


En charmerande lögnare är Adib Waez
och dessa egenskaper tog honom
från Syrien till Norge för fyra år sedan.
Nu har han flyttat till Sverige
för att kunna fortsätta med pyramidspel.
Faksimil från NRK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar