måndag 4 mars 2019

Stenhård uppdelning av platser bland tiggare

Att det finns osynliga fasta revirgränser fick SVT:s reporter uppleva när han under en dag satte sig som tiggare på olika platser i centrala Stockholm. Överallt blir han bortkörd av de som anser att de har "köpt" denna plats för länge sedan. Det är kvinnor som kommer fram och säger att där "brukar min mamma sitta" eller "det här är min familjs område". 

Tusentals människor går förbi honom utan att ens se åt honom. Han fick några smörgåsar och lite burkar att panta, men inga kontanter. Fernando Gonzales säger att han själv tyckte mer synd om tiggare för några år sedan, men med tiden har han också blivit mer likgiltig. Vid slutet av dagen gav han smörgåsarna och pantkvittot på 30 kronor till en kvinna som satt och tiggde. Han satt i sju timmar på fyra olika platser.

En del kommuner har börjat förbjuda vissa platser för tiggande. Problemet är att tiggarnas övernattningsplatser måste saneras för att daglig verksamhet ska kunna pågå där. Det har varit lagligt att göra stora läger, men det är det inte längre. Långsamt blir Sverige mer anpassat till situationen med tiggare. De som inte fanns när jag var liten. Men EU har gjort det möjligt för dem att finnas här i Sverige istället för att de tas om hand av hemländerna Rumänien och Bulgarien. De blev medlemmar i EU år 2007. 

Miljöpartiet är emot tiggeriförbud och sitter i regeringen. 


SVT:s reporter tiggde under en dag i sju timmar.
Faksimil från SVT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar