lördag 9 mars 2019

Äldre luras av hitresta ligor

UPPDATERAT
Ligor som reser hit skall stoppas vid gränsen, för lagen finns redan, men gränskontrollerna är för dåliga i Sverige. Vi har litat till att andra länder ska stoppa tjuvar och bedragare, men det är ett naivt tänkande. Tidigare så sökte en del av dessa asyl i Sverige, för då fick de vara här och medan detta utreddes så begick de brott. Mest kränkande är det för äldre att bli utsatta för dessa ligor, både hemma i bostäder och i affärer. Brotten mot äldre har fyrdubblats under de senaste fem åren. Ligorna skulle kunna stoppas när de återkommer till Sverige efter att ha utfört brott tidigare. Då finns de i polisens register.

Tyvärr så är också sådana som politikern Soraya Posts (som sitter i EU) dotter inblandade i stölder mot äldre. Hon dömdes i januari för detta och fick två års fängelse. Det är riktigt gamla som råkar illa ut. De flesta är över 80 år. Så trist. Det går inte längre att lita på någon i vårt samhälle, varken de som säger att de ska kolla något i en lägenhet eller någon som hör av sig per telefon. Lägg alltid på luren om någon säger att den är ett barnbarn, som behöver låna pengar. Kolla om barnbarnet verkligen har ringt! Lämna aldrig ut koder per telefon. Ingen bank efterfrågar dessa koder. Och inte heller Skatteverket hör av sig per telefon. Radera alla mejl och meddelanden som ber om koder!

Det här ingår i samhällets förfall och beror av att vi skulle ha ett så öppet Europa för att befrämja handeln mellan folken och göra det enkelt att resa och umgås. Särskilt i Sverige har vi litat till andra länder under de senaste tio åren då brottsligheten har ökat. Närmare 4 000 fall av äldrebrott har anmälts till polisen under 2018. 

Personligen blir jag rasande när jag tänker på detta. Så var det absolut inte förr i tiden. Själv har jag hemligt telefonnummer och slänger alla mejl från personer jag inte känner. Och vet att det inte kommer något den vägen från myndigheter heller. Men jag är inte en vanlig 70plussare och kommer att vara en ovanlig 80plussare. I det samhälle där jag växte upp var det vanligt att dörrar stod öppna och ingen behövde låsa. Nu är det mellan 30 och 40 ligor som åker in och ut ur Sverige.
13:31
Och inte heller nu får unga flickor vara ifred i Uppsala för de ungdomsgäng med killar som drar runt på stan. Tonårsflickor omringas av de asylsökande invandrargängen. Kd-ledaren Ebba Busch Thor hade rätt där i sin debattartikel om detta. 
14.3.2019
Äldre har blivit avlurade 300 miljoner på sina konton sedan 2017 av ligor. Detta är bedrägerier per telefon. Någon ringer från "banken" och säger att kontot är utsatt för en attack. De vill att personen loggar in och ger koden. Gör aldrig det! Fråga som Birgitta Jonsson 84 år gjorde vilken bank det är och nämn själv en bank där inga konton finns. Säger personen ja då så är det helt klart en bluff, en så kallad vishing. Bedrägerierna utförs av personer som har koppling till mord och narkotika och i februari i år försvann 8-9 miljoner från äldres konton ned i fickorna på dessa kriminella. Lägg på luren! Banken ringer aldrig! Och naiva äldre hjälper till att föda dessa grovt kriminella. Sluta med det!
15.3.2019
Och här är det 72-åriga Astrid Brorsson i Vindeln som har blivit avlurad 200 000 kronor genom att hon påstods ha blivit ID-kapad. Lägg på luren när de ber om inloggning på konto plus att trycka på någon knapp. Eller läsa upp siffror. Och ha inte så mycket som 200 000 kronor tillgängliga på ett konto!
20.3.2019
Det senaste är att när någon ska sälja sitt hus ringer en falsk mäklare upp och säger att den ordinarie mäklaren har blivit sjuk och att en annan ska sälja huset och då måste denne ha bankuppgifterna. Lämna aldrig ut dessa! En 98-årig kvinna i Lomma lurades i går av ett falskt barnbarn att lämna ifrån sig smycken för att "barnbarnet" behövde pengar. Kolla alltid om något "barnbarn" hör av sig! Lämna aldrig värdesaker eller pengar till någon som inte är bekant. I det här fallet skickade "barnbarnet" en kvinna för att hämta smyckena. Ge dem något värdelöst och ta foto på den som kommer!

Så såg ligornas väg ut till
och från Sverige för några år sedan.
Faksimil från SVT. 
Asylsökande från Georgien har ökat sedan de fick rätt att vara
i Europa 2017. De allra flesta har inte rätt till asyl. 

Faksimil från Migrationsverket. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar