torsdag 14 oktober 2021

Danske mannen tog troligen död på fem i Kongsberg sedan han haft kontakt med polisen

UPPDATERAT

Polisen i Norge hade presskonferens om den danske medborgaren, som dödade fem och skadade två i går. Det är fyra kvinnor och en man som har dödats. De är alla mellan 50-70 år. Han har enligt medier och polisen konverterat till islam. Han har haft kontakt med radikala islamistiska miljöer enligt norska polisen. Hans mamma lär vara dansk. Han är dock född i Norge och har bott i Norge hela sitt liv. Hans pappa är norsk säger försvarsadvokaten.

Den norska polisen tror att han har återvänt till offren när han hade haft en första kontakt med polisen i affären Coop Extra och då dödat de han hade skjutit med pil och båge och troligen tagit död på dem med kniv. Han har haft flera sorters vapen, men polisen vill inte säga mer om dem. Det är en ensam gärningsman enligt norska polisen. 

Mannen är 37 år gammal och känd av polisen sedan tidigare. Men inte för allvarliga brott av det här slaget. Det var knarkrelaterat och stöld. Polisen undersöker om det finns ett motiv för terrordåd. Mannen hade besöksförbud till två nära familjemedlemmar efter att han hade hotat en nära familjemedlem till livet förra året. 

12:13

Danska Ekstra Bladet har pratat med en nära anhörig till den anhållne mannen och han säger att mannens mamma senast fick springa hemifrån för han hade ett svärd i en påse. Han är en instabil, psykisk sjuk person, som inte har kunnat få hjälp av föräldrar eller någon annan. Föräldrarna har försökt att hjälpa honom, men han har inte velat ta sin medicin, säger den nära anhörige till mannen. Han har en dansk mor och en norsk far bekräftar denne anhörige. Hans danska mor har behållit kontakten med anhöriga i Danmark, medan den misstänkte mannen inte har gjort det. Han har erkänt gärningarna och ska genomgå rättspsykiatrisk utvärdering. 

14:35

Espen Andersen Bråthen heter gärningsmannen, som har hotat att döda sina föräldrar. Och nu mördade fem personer. Handlingen betraktas i nuläget som en terrorhandling. Han hade konverterat till islam och det har kommit in flera anmälningar om hans radikalisering. Detta under de senaste tre-fyra åren före 2021. Det bedöms som troligt att det kommer fler angrepp av radikala islamister eller högerextrema i Norge. Polisen är numera beväpnad i Norge. I vanliga fall bär de inte vapen. 

15.10.21

Espen Andersen Bråthen sökte sig till det islamska kulturcentrumet i Kongsberg i Norge för några år sedan. Han brydde sig egentligen inte om religionen och visste inte något om den. Han ville heller inte be. Han sade att han hade haft en uppenbarelse och ville ha hjälp att förmedla budskapet, men det kunde de inte hjälpa honom med där. Han gjorde ett förvirrat intryck. 

Tydligen tillhörde han den grupp människor som går fel andligen och blir psykiskt sjuka istället. De tänkte på att meddela polisen, men efter tre besök hörde de inte av honom mer. Så det stannade vid en tanke. Inte heller har sjukvården i Norge kunnat hjälpa honom. Men under torsdagen överlämnades han återigen till sjukvården av polisen. 

13.37 Mannen är nu häktad och skall vara så i fyra veckor, men tas om hand av sjukvården. 

16.10.2021

Det här är de som dödades av Espen Andersen Bråthen.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar